Saturday, April 2, 2011

tayamum....


hari ini dah hari ahad..
hari ke 4 saye duduk di rumah sahaja..
macam berpantang plak kan??hehe..tapi makan hentam suka hati jugak..hehe...

hari ni incik nizam sampai ke himeji japan..
tengah bermain msg bersama si dia..dia sangat risau sekarang..siannya sayang ....dia sedey sebab tak dapat bersama time saye jadi macam ni..apapun saye dah redha kerana aturanNya sangat cantik..ada hikmah dalam setiap perkara yang berlaku..
dan..saye jugak perlu redha dengan jodoh ini..saye dah set dalam kepala otak saye..bila suami jauh..segalanya saye kena terima kerana itu pilihan saye..kerana itu jodoh saye...insyaAllah saye akn kuatkan diri..kena tabahkan diri..itulah risiko kami sebagai isteri pelaut...jadi buat mulut-mulut jahat di luar..tolong zip mulut anda..anda tidak berada dalam keadaan kami..hanya yang mengalami akan memahami segalanya..


hehe..wah..sudah melalut dah ni..
entry hari ni nak sentuh bab tayamum..
hehe....kenapa saye sentuh ???? bila dah jadi dkt batang hidung sendiri..baru saye sedar..kena belajar...kena tuntut ilmu dengan secukupnya..


kaki saye di simen...jadi doctor dah cakap "jangan bagi kena air dan jangan pijak"..so smp ke hari ni saye sentiasa berjaga-jaga..nak cepat lega...kena ikut arahan kan??

jadi dah kaki tak boley kena air..saye gunakan cara bertayamum..melalui debu meja, debu dinding dan tanah yang ada di jual di kedai-kedai buku kitab agama..

Allah beri kita pelbagai kemudahan...pelbagai rukhsah(kelonggaran)...jadi gunakan sebaik-baiknya..
jom kita belajar bersama tentang tayamum..

Tayammum ialah menyapu debu kemuka dan kedua tangan sampai ke siku, menggunakan debu yang suci dengan beberapa syarat. Tayammum adalah sebagai ganti dari wuduk atau mandi. Tayammum di segi syarak adalah menggunakan tanah yang bersih dan suci seperti debu atau pasir bagi menyapu muka dan tangan untuk mengangkat hadas dengan persyaratan syarak sebagai pengganti wuduk atau mandi wajib (mandi junub).

Dengan tayammum seseorang hanya boleh mengerjakan satu ibadah yang fardu saja dan ditambah dengan ibadah yang sunat-sunat

DALIL :

Tayammum disyariatkan berdasarkan Al Quran dan sunah. Allah SWT berfirman, "[43] Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampirisembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun." (An-Nisa: 43).

"[6] Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali dan jika kamu berjunub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air) atau dalam pelayaran atau salah seorang dari kamu datang dari tempat buang air atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapat air (untuk berwuduk dan mandi), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang bersih, iaitu: Sapulah muka kamu dan kedua belah tangan kamu dengan tanah debu itu. Allah tidak mahu menjadikan kamu menanggung sesuatu kesusahan (kepayahan), tetapi Dia berkehendak membersihkan (mensucikan) kamu dan hendak menyempurnakan nikmatNya kepada kamu, supaya kamu bersyukur." (Al-Maaidah: 6)

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tanah adalah wudu seorang muslim jika tidak mendapatkan air kendati selama sepuluh tahun." (HR An-Nasai dan Ibnu Hibban).

Rasulullah s.a.w. juga bersabda, "Seluruh tanah di bumi dijadikan sebagai tempat sujud dan bersuci bagiku dan umatku. Maka, di mana saja waktu salat menghampiri seseorang dari umatku, tanah dapat menyucikannya." (HR Ahmad).
SYARAT-SYARAT TAYAMUM :

 1. Sudah masuk waktu.
 2. Tidak mendapat air setelah berusaha mencari.
 3. Dengan debu yang suci.
 4. Berhalangan menggunakan air disebabkan sakit.
 5. Suci dari najis.


FARDU RUKUN TAYAMUM

Rukun tayammum ada empat:

 1. Niat, dengan lafaz “Sengaja aku bertayammum untuk membolehkan mengerjakan solat karena Allah Ta’ala”.
 2. Mengusap muka dan dua telapak tangan sampai ke siku cukup sekali dengan debu yang suci
 3. Meratakan debu yang suci itu pada seluruh anggota tayammum, iaitu muka dan kedua tangan
 4. Tertib melakukannya.PANDUAN BERTAYAMUM :

 1. Meletakkan dua belah tangan di atas debu untuk disapukan ke muka.
 2. Menyapu muka dengan debu, dua kali
 3. Menyapu kedua belah tangan sampai ke sikut dengan debu
 4. Mentertibkan rukun.

Anggota tayammum adalah muka dan dua tangan (hingga ke siku) sahaja. Kaki tidak termasuk sebagai anggota tayammum.SUNAT TAYAMUM :


 1. Membaca bismillah
 2. Menipiskan debu
 3. Mendahulukan yang kanan dari yang kiri
 4. TertibYANG MEMBATALKAN TAYAMUM :

 1. Setiap yang membatalkan wuduk
 2. Ada air (melihat air sebelum solat) kecuali kerana sakit
 3. Murtad
KES-KES TERTENTU YANG MEMBOLEHKAN BERTAYAMUM : (like my case)

bila tayamum dan wuduk boley di gabungkan....

Ada ketikanya bila Tayammum dan wuduk boleh digabungkan untuk menyempurnakan pembersihan seseorang daripada hadas kecil. Umpamanya, seorang Muslim itu mengalami mudarat (seperti tangan disimen kerana patah) ataupun mempunyai tempat luka yang tidak boleh terkena air, dan sekiranya terkena air boleh menambahkan lagi mudarat, orang tersebut dibolehkan menyucikan bahagian dirinya yang sihat secara wuduk biasa. Bahagian wuduknya yang tidak boleh terkena air tadi boleh dibersihkan dengan cara tayammum sahaja.

Sekiranya bahagian kaki tidak boleh terkena air, wuduk bahagian itu juga digantikan dengan tayammum (di muka dan dua tangan).Bersolat Dengan Bertayammum Dan Kemudian Mendapati Air :


Apabila seseorang itu memulakan solatnya setelah bertayammum dan di pertengahan dia mengerjakan solatnya, tiba-tiba bekalan ataupun sumber air kembali pulih, dia boleh meneruskan dan menghabiskan solatnya tanpa memberhentikan solatnya. Solat itu sah dan dia tidak perlu mengulangi solat tersebut.

Sekiranya seseorang itu menunaikan solat dengan hanya bertayammum kerana ketiadaan air, dan selepas itu meneruskan perjalanannya dan kemudiannya berjumpa air, solat yang ditunaikannya tadi dengan bertayammum tidak perlu diulangi lagi. Hal ini berdasarkan hadis dari Abu Sa'id Al-Khudri dia berkata, Ada dua orang laki-laki keluar dalam suatu safar (perjalanan). Kemudian tiba waktu solat sedang tidak ada air bersama keduanya. Lalu keduanya bertayammum dengan tanah yang suci sekaligus solat. Tak lama kemudian, keduanya menjumpai air, maka seorang mengulangi wuduk dan solatnya, sedangkan seorang lainnya tidak mengulangi. Keduanya kemudian datang kepada Rasulullah S.A.W. serta menceritakan halnya, lantas sabda Nabi kepada yang tidak mengulangi solat, "Engkau telah mengikut sunnah dan solat sudah cukup." Sedangkan sabda beliau kepada yang mengulangi solat, "Engkau mendapatkan dua pahala.tengok nih..
kita tak payah susah-susah gi cari tanah yang bersih..
di kedai dah sedia ada..
tengok....
sungguh mudahkan Allah berikan kita kelonggaran..
aturkan kita dengan cara yang mudah..
dan syukran jazilan buat fatin zawani/ omelo tomelo sudi membantu dalam hal ini..
i'm very appreciated...hanya Allah yang dapat membalasnya..


okay..selamat beramal sahabat-sahabat semua..
perkongsian ini ikhlas dari saye dan mereka-mereka yang sudi membantu..

assalammualaikum....

No comments:

Related Posts with Thumbnails