Friday, April 1, 2011

my foot....



fuh.....fuh....fuh...
nampak bersawang sudah...
dah berhari tak mengupdate..hehe..

bukan malas tau tapi kekangan waktu yang buat diri ini tak sempat untuk menghadap blog comey nih..
hari ini kuatkan hati..kuatkan semangat dan kuatkan tenaga otak untuk luahkan apa yg nak di luah..

dah 02 april hari ni..dah masuk 2 hari kakiku di balut dan di simen..
kenangan 31 mac 2011 akn tetap terpahat di memori ini kerana ada musabab yang Allah dah aturkan untukku..
dalam hati ini..tidak ada perkara menyesal..kalu dulu masa kecil,masa umur belasan tahun..selalu merungut kenapa dan kenapa jadi camni..nyesal aku..itu ini merungut..

tapi..
kali ini..tak mungkin dan tak akan berfikir begitu..
semuanya ada hikmah kan??...kena redha apa yang Allah dah janjikan..
kenapa harus menyesal...."kun fayakun"..itu yang ada di dalam otak ini..

ramai yang bertanyakan kenapa? bagaimana? boley jadi camtu...
meh saye nak story..hehe..

"....kejadian berlaku pada 31 mac..hari tu memang rasa happy..sebab tengahari tu berkumpul dengan wife geng kapal...di rumah maiza..wat makan-makan,borak-borak..tapi takdak lah sampai ketawa berdekah-dekah..kami secara santai..pukul 6.30 balik rumah..ambil adik..singgah ke CS..then kul 9 terus ke sp plaza..sebelah sp plaza ada Bank Islam.pergi tekan duit dulu sebab dalam purse sekupang pun takdak..sudah tekan dukung saidatul sambil turun tangga yang agak tinggi..tak sangka lepas tangga akhir kaki saye tergelecek dan sekali bunyi "crraappp"..huh..dalam kepala otak fikir..macam patah..jalan kena seret-seret...duduk kejap tengok kaki..mak aii..dah bengkak..takutnya..uwa...dalam bengkak..jalan jugak..sambil dalam hati rasa sakit sgt..tp tak sedey..

terus ke klinik berdekatan..klinik bersatu..doc xray..then rupanya ada crack sedikit...rasa macam tak percaya..tp apapun kena terima kan..doctor terus refer ke hospital..buat surat everything..doc ckp pasni buang kasut tu..sayang kasut tu..dah terkoyak..tapi takdak tumit pun kasut tu..saye pun angguk je..ok doctor..

alang-alang dah ada ING n PRUDENTIAL..terus gi metro specialist..benefit kan..gi bahagian emergency..nurse tanya..dah pernah datang..pernah..bagi ic..and check record...semua ada..so doctor 1st(local doc) cek semua..okay kita admit ye??ooooo...no..no...sorry doc..takleh nak admit..i ada anak yang masih breastfeed..nasib doc faham..dia pun ckp okay..tp doctor sempat cakap klu tak admit kena own pay..aik??saye bayar insuran mahal-mahal kena bayar jugak.then dia cakap takpe kita wait doc pakar..dalam 15 minute doc pakar turun...doc pakar said leh pakai insuran..lega den..doc pakar mmg kindly la..best je..dia check.pesan tu pesan nih..dia ckp nak kena simen..saye cakap okay..dah settle simen..sayer tanya lagi..baper lama amik masa untuk sembuh..dia ckp dalam 1mth..adoi..tp dalam 3 weeks kita try tengok..kalu ok kita buka simen nih..wokey doc..

so..sekarang saye hanya stay di rumah..duduk diam-diam..takya duk kuar dah..:)
incik hubby di laut semakin tak leh duduk sekarang..sian dia..semalam 3 times he called me..dear..no worries ye..adik-adik ada..insyaAllah okay semuanya..may be incik nizam akan balik dalam 3 mggu...just wait dari opis je..kalau dapat balik alhamdulillah..kalau tak dapat balik pun tak mengapalah..keje elok-elok di sana..jangan tak buat keje ye..i'm okay dear..


buat kengkawan yang sangat saye sayang..thanks take care of me..thanks sudi mendoakan saye...thanks for everything..tak mampu saye nak membalasnya..hanya Allah yang dapat membalasnya..

doakan saye cepat sembuh..tak sabar nak berlari kembali..nak meronggeng..hehe..(must ada yang marah dengar statement nih )..

apa yang berlaku saye terima dengan baik..mungkin ini semua untuk kifarah dosa saye..syukran ya Allah..hambamu redha..





di klinik time nih..
tahan sakit aje..








dari jarak dekat..
nampak macam bengkak biasa je kan..
sedeynya....
dengan kaki buruknya..hehe..







dah sampai umah..
around 1am..
tq doctor tolong balut and simenkan kaki saye..







apapun..saye bersyukur masih boley bergerak seperi biasa even kena guna tongkat..
masih baru dalam menggunakan tongkat..adakalanya sampai nak terjatuh..
apapun must learn..kan..





hipokrit ni pakai kain batik..
kena coverla kan..
ish..bolatnya madihah....
tak seperti di dalam gambar ye kegemukkan saye..
masih cun..ahakss....(sila muntahkan...)





apapun..even ibu sakit..saidatul masih behave..
kalau nak susu..itu normal kan..
nama pun anak..
ibu sayang saidatul..








big thanks for adik-adik
(hani, ecah and udin)
sudi bantu kakak kamu yang cacat ini..
sudi menjaga anak sedara yang sangat comey ini..heheh..
doaku moga kalian di murahkan rezeki
apa yang kak janji sebelum ini..
insyaAllah akk akan tunaikan..
mmuahs...







salam sayang buat semua...:)



assalammualaikum...:

13 comments:

Maslina Roslan said...

Salam Dieha,

Jaga diri bebaik ya...jangan lupa pesan Dr...semalam baca jugak status Dieha,tapi tak sempat nak komen...baca sampai post yang sebelum pun sekali,tapi dieha x cakap kenapa...akhirnya terlerai seme persoalan...

Please be strong yer...and muaaah,muaaah untuk Saidatul...take a good care dan jangan banyak gerak sangat...

dieha said...

maslina : tq mas for ur concern..terlalu pantas benda ni berlaku..klu nk patah balik pun dah terlambat kan..doakan diha cpt sembuh...dah muah saidatul utk mas..tq so much..

ummi nia said...

akak..sy penah kena mcm akak..last year sy kena..bgn jer kaki time tue semut-semut..terus kkebabooomm jatuh..mlm tue tido ok lg, bgn keesokknnya dh bengkak & biru-biru..terus ke rmh tukang urut..dia ckp seliuh..mkn masa gak nk blh ilang sengal-sengal tue..yg sedihnya, time sakit & bertongkat nia ttp nk berdukung ngn sy..huhuhuhu..

Nurhani said...

semoga cepat sembuh...

siti norlaili yusof said...

semoga cepat sembuh akak..

dieha said...

ummi nia : kaki akk tak terseliuh fzh..retak..amik masa lama utk kembali normal..apapun akk redha...

nurhani : tq cayang..

laili : tq laili cayang..

liza said...

alahai..sian diha..Liza doakan diha cepat sembuh..Alhamdulillah adik2 diha ada.ada org tengokkan diha n saidatul

Nurul Farahana Rahim said...

kak diha..brsbr ye kak?setiap kjadian yg ALLAH jadikn ade 1001 hkmah..semoga kak diha cpt sembuh..jgn lupe mkn ubat ye kak?? ^__^

dieha said...

liza : tq liza..doakan diha cpt sembuh..tu la..nasib ada adik2..diaorg yg tlg jgkan saidatul..tq liza for ur concern..

nurul : betul dik..Allah beri akk dugaan ini..insyaAllah semua tu ada hikmah..tq dik doakan akk...

maiza said...

k/dihaaa..moga cpt sembuh..xmau sedih2 ok :))

dieha said...

maiza :ok dear..doakan akk..maiza pun jgn sedey....okay??

Ena Mazly said...

semoga cepat sembuh ye diha... jaga diri baik baik dik....

dieha said...

kak ena : tq kak..doakan diha cpt sembuh..cayang akk..

Related Posts with Thumbnails