Sunday, January 23, 2011

16 months today....



mata belum ngantuk...mata still fresh..di sebabkan minum kopi tadi di SR..
hehe...actually mmg selalu tido lewat..
akibat bahana facebook..
tapi..tido siang tak pun..kuat sggh mata saye kan??


today..saidatul already 16 month...
kejap masa berlalu....another 8 month saidatul 2years...
alhamdulillah saye masih di beri kesempatan utk menyusu saidatul secara exclusive..
saye berharap impian utk menyusu saidatul sehingga 2tahun akan tercapai..
thats my dream..insyaAllah..


16 bulan..bukanlah masa yg singkat...
pelbagai cabaran di lalui..
sebagai seorang ibu,ayah dan ketua apabila incik nizam di laut..
without him, i try the best to take care our little princess..


but Alhamdulillah..until now...i can handle saidatul...
even kadangkala..amarah datang sekali sekala..
ibu harimau bagai nak menyerang anak harimau..
hehe...bukan bermakna saye mendera..tapi sekadar mendidik dia
biar saidatul tahu...apa yg saidatul buat kadangkala salah..
ibu tahu saidatul masih kecil..tidak tahu apa-apa..
tapi melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Pepatah Arab
ada menyebut mendidik anak ketika kecil umpama mengukir di atas batu,
mendidik ketika anak dewasa umpama mengukir di atas air.
Sebab ituah kita harus bertindak lebih awal dalam mendidik anak-anak.
Jangan sampai sudah menjadi buluh baru nak dilentur..kan..kan..


amboi..bermadah pulak cek madihah nih kan..





macam lari topik aje...sorry ye..biasala excited nak bercerita tentang anak dara madihah and said nizam kan...

16 bulan...macam-macam aksi saidatul..
nak story agak panjang lebar..
tapi kita akn short-short kan...supaya tak jadi panjang-panjang kan..


atta...nak tahu tak perkembangan saidatul sekarang??



saidatul dah pandai merajuk. dan marah..tapi cepat sejuk..macam ibu kan??hehe
saidatul pandai ngadu kalu berlaga apa-apa...akn bunyi..akit..akit..(sakit)
saidatul pandai ngadu kalau di marahi oleh ibu or sape-sape yg marah dia..
saidatul dah pandai sebut 1,2,3,4...(ga pat je yg bunyi)
saidatul baru ada gigi sebatang..yang lainnya.baru nak keluar..
saidatul dah pandai buka CD sendiri bila nk mandi..
saidatul masih memakai CLOTH DIAPER..
saidatul pandai mengangkat tgn berdoa bila abis azan.




selingan untuk tatapan atta..
she miss you so much...
bila tengok pc atta..she can say..ta..ta..so sweet kan??



saidatul dah pandai sebut 2 suku kata..(mak teh,ta ta,ta ma,)
saidatul belum pandai sebut ibu,bila suruh sebut ibu,she will say ka ka..tq tlg mudakan diri ibu..ahaks..
saidatul tido 3x sehari ( pagi,ptg and malam)
saidatul sudah pandai makan and minum dengan sendirinya.(klau tumpah,its normal rite??)
saidatul banyak bercakap..(even ibu tak fhm..tp ibu tetap layan..hehe)


banyakkan perkembangan baru saidatul??
rasanya perkembangan saidatul sama dengan kanak-kanak lain..
bezanya ada yang cepat..ada yang lambat..kan??
udah-udahla ye...jom layan picture saidatul pulak..



di suatu ketika..
di Sungai Gabai...moment terindah...
antara anak dan ayah...
atta sangat sayang saidatul..




hye kawan-kawan..
i'm already 1year 4 month..





sayer pandai makan sendiri...
sedap oo..ibu order fish and chips..
thanks ibu...yummy...




ibu sayang saidatul banyak-banyak..mmuahs..



kali ni...banyak aksi saidatul makan aje..
belum check..agak-agak berat saidatul berapa erk????





last picture...must la ibu and saidatul lagi...






atta..rindu kami berdua tak??
tak sabar nak tunggu 26hb nih...
kapal puteri firus 1...cepat sampai bintulu ye..
kami rindu big boss kami...
moga perjalanan incik nizam sentiasa di bawah rahmatNya...
amin..





buat anak ibu saidatul mardhiah begum...
jadi anak yg solehah..
jadi anak yang cerdik..
jadi anak yang hormat orang tua..
jadi anak yang lembut hatinya..
jadi anak terang hatinya..
amin..








assalammualaikum...

4 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

dah besar dah saidatul yer?

bila agaknya ibu saidatul nak bagi adik...

ummi nia said...

hepy 16 months old yayang..xmo notty2 yer..cian ibu..antie doakan saidatul menjadi anak kebanggaaan buat ibu & atta..

dieha said...

noremy :hehe..kejap je kan nor..rasa mcm dia bby2 lagi...adik erk..tggu abg zam balikla..hehe..

dieha said...

ummi nia : tq fzh atas doa yg d berikan..amin..moga anak2 kita menjadi kebanggaan kita semua..

Related Posts with Thumbnails