Wednesday, March 9, 2011

CD again...


must semua dah tahu kan??
kalau yang rasa malas nak baca...sila close my blog tau...
its okay..its alright...tau entry ni dah selalu ada kan??

dah genap 8 months saidatul pakai CD..
alhamdulillah..penjimatan sgt menakjubkan....betoi..tak tipu..sumpah...wallah..
tryla gunakan untuk anak-anak anda..

since usia saidatul 9 months ibu dah start guna CD..
survey punya survey...BABYLAND jugak yg ibu pilih....sekarang dah ada 17 koleksi..

basuh pun mudah...
tak mudah bocor...
penjimatan wang yg sangat-sangat berkesan...
sangat sesuai utk surirumah / yang bekerja...

saper-saper yang berminat sila ke laman FB..just find OmeloTomelo
price sangat berpatutan..
bermacam corak boley di pilih...ewah...saye tgh promote nih..
cik Fatin...sila amik noted..beri diskaun kepada saye....:)


jom kita layan picture...
sekitar kehidupan seorang anak yang mahu menyelamatkan bumi..
thanks pada yang mewujudkan CD ini..
even sejak dulu lagi ada..
zaman makin maju..see..sampai CD pun dah jadi moden..








hehe...saidatul dengan CD nya..
jadi model tak berbayar...
tonggek sakan bila ibu nak tangkap gambar dier...

brand babyland...





koleksi-koleksi cloth diaper saidatul..
dua lagi ada dalam baldi...
hehe...


easy to wash..
tak memberatkan anda..
ada mesin taruk aje..
(macam saye,letak ABD PUREEN and sunlite..)
bersih dan suci..cewah....
better jemurkan di tengah panas..lebey elok dan lebey baik..




RUTIN PEMBASUHAN CLOTH DIAPERS SAYA

Buat pengetahuan ibu-ibu, rutin saya menggunakan mesin basuh. Maaf sebab sangat pemalas untuk cuci tangan...saye basuh bila hari ke3 saye himpunkan CD...tak perlu basuh hari-hari..tapi pastikan perah elok-elok..dan letak dalam baldi yang kering...



SELEPAS TUKAR CD...

  1. Terus bawa Cloth Diaper yang kotor ke bilik air.
  2. Kalau guna Pocket Diapers, asingkan insert dari cover.
  3. Kemudian saya bilas dengan air. Selok-eloknya terus bilas untuk mengelakkan kesan dan bau pada Cloth Diaper. Boleh guna toilet sprayer/shower/air di sinki ..
  4. Kalau ada berak, cuba sebanyak mungkin untuk mengeluarkan apa-apa kesan dari Cloth Diaper, renyah-renyahkan sampai hilang warna dari air bilasan.
  5. Kalau hanya kencing, bilas dan renyah-renyah ala kadar sahaja.
  6. Perahkan air sebanyak mungkin dari Cloth Diaper.
  7. then masukkan dalam baldi yg kering ye puan-puan..


BILA CUCI MESIN..

  1. Saya cuci CD 2-3 hari sekali sebabnya stok Cloth Diapers mencukupi. kalau tak memang kena basuh hari-hari..tu la..beli lebey-lebey ye..
  2. Asingkan cover dan insert sebab cover kena masukkan dalam landry bag..baru tahan and elok sentiasa...
  3. jangan lupa clip butang ye..
  4. Masukkan Cloth Diapers dalam mesin basuh dan gunakan cycle “Quick Rinse & Spin” untuk membilas. Sila ikut setting pada mesin basuh anda sendiri. Tidak perlu serbuk pencuci.
  5. Setelah selesai, masukkan serbuk/cecair pencuci yang sesuai untuk Cloth Diapers. Saya gunakan ABD pureen. jangan buh banyajk-banyaki suku sudah mencukupi...(see...kebaikan guna CD)..tak membazirkan????
  6. Selepas selesai, jemur Cloth Diapers di bawah cahaya matahari.kalau ada kesan kuning-kuning biarkan je..nanti cahaya matahari akan putihkan kembali..huhu..

****jangan lupa sebulan sekali lakukan stripping..betulkah ejaannya..????***
caranya amat mudah,,amik rendam CD dalam baldi yang berisi air..then letaklah sunlite..macam saye..selalu guna..hehe..hanya sedikit je..jangan abiskan satu botol ye...:)






tengah di jemur..
lately hujan pulak..
nasib ada CD lebey...
tak rugi beli banyak-banyak..








budak ceria..
tapi kalau orang nak ambil dukung...
terus...uwaaaaaa...
hehe..









we are happy family..
tiada yang terindah bila adanya saidatul dan atta dalam hidup ibu..
i love both of you..







i'm proud to be a mother..
i love the status..





salam keceriaan buat semua pembaca blog saye..
terima kasih kerana sudi singgah ke blog yang sangatla dhaif ini..
sekadar berkongsi rasa..sebagai isteri,ibu dan sahabat..



assalammualaikum...




p/s : **mode ceria utk 2,3 hari ini..incik nizam berada di bintulu until 12 march..wah..sangat suka..kerana saya sayang kamu incik nizam..mmuahs..**

9 comments:

Lia said...

aunty nampak montot saidatul tu.. hehe

ummi nia said...

tringin nk cuba utk nia tp penyakit mim alif lam sin plak ada

dieha said...

lia : hehe...montot cekci ye unty lia??hehe...

dieha said...

ummi nia : fzh..tryla..tak rugi dik..try beli satu dulu..rasa ok..teruskan..buangla mim alif lam sin..hehe..

siti norlaili yusof said...

ye..memang bagus dan menguntungkan. nanti boleh try babyland plak..corak comel2..hikhik.. :)

comel saidatul senyum...

linda said...

danisha dh tak boleh pakai cd pulak.haritu kan linda beli 1 utk try dulu.dia jadi gatai2.terus linda stop la..hihi..teruskn usaha memakai cd!

dieha said...

siti norlaili : hehe..welcome the club laili..pasni laili leh borong babyland pulak..hehe..


linda : hehe..xper..may be xsesuai dgn danisha..anak seterusnya nnt tryla..mana tau..dia okay..

NORLIDA said...

dulu bercita2 nk pakai CD jugak utk annessa...tp tgk gaye cm kene tgu yg no2 keluar la baru boleh kot..:P

dieha said...

norlida : hehe..xper..ada ms lg..next baby leh pakaikan CD..

Related Posts with Thumbnails