Sunday, July 29, 2012

aktiviti anak-anak..

hari ini dah masuk hari ke 10 umat islam berpuasa..
alhamdulillah..masih di beri kesihatan yang baik untuk menunaikan rukun islam yang ke 3..
dan masih tidak ponteng ye kengkawan..hehe..
hope dapat cukupkan sebulan seperti tahun-tahun lepas..hehe....


hari ni just sahur nestum , kurma and air masak..
hope di beri kekuatan untuk berpuasa dan menyusu anak..
syukurla susu masih sentiasa ada dan tidak putus-putus..
rezeki untuk anak ibu said rayyan muazzin..:)
ibu yakin ibu dapat susukan muazzin sehingga umur dua tahun.insyaAllah..


aktiviti anak-anak since bulan puasa ni takderla ke mana-mana..
just lepak di rumah..
rasanya more heaven and tenang..
leh bergolek-golek and main-main dengan anak-anak..:)


atta akan sampai bintulu pada 2 ogos ni..
so atta dah cakap tolong update blog..
rindu la tu nak tengok anak-anak..
ibu ni sape la kan...di anaktiri kan...uwa...


kata atta..."anak di dahulukan..isteri di utamakan.." boley la en nizam oi....hehe..




masih terasa kesedihan tentang kapal MT Alpinia..
yang terbakar di labuan baru-baru ini..
alfatihah buat Greaser Shahril Azmi Baharudin,Mohd Hanafi Khalil dan Zahari Hassim..
semoga roh mereka sentiasa tenang di sana..
buat adik nazrin..semoga dia di temui secepat mungkin..
tidak kira samaada mati atau hidup yang pasti kita semua sama-sama berdoa untuk adik nazrin..


berat mata kita memandang..berat lagi keluarga mereka yang melaluinya..
apapun hidup perlu di teruskan..
yang pergi kita doakan mereka baik di sana...insyaAllah...




minta maaf entry hari ni bercampur aduk..hehe..
apa yang keluar dari kepala otak ni..automatik terus di taip sahaja..hehe..
idea datang mencurah-curah..tapi bukan rekaan semata-mata ye..




saidatul dengan muazzin alhamdulillah..
so far so good..
rasa seronok bila dah ada anak dua...
rasanya nak tambah-tambah lagi..
memang penat..tapi hasilnya berbaloi kan..


marah-marah..tu tandanya ibu sayang..
kalau tak marah tak syiokla..kan..kan..


saidatul sekarang alhamdulillah.
dah tak macam mula-mula ketika adik baru lahir ke dunia..
asyik-asyik buat perangai..nak marah..nak jerit..semuanya lengkap.
sampai satu tahap ibu hilang sabar..


tangan ibu singgah jugak di kulit gebu mulus saidatul...
ibu minta maaf sangat-sangat..
tak ada niat pun nak cubit..
tapi jiwa di kuasai benda tak elok.mula la.


tapi cepat-cepat beristighfar...
minta maaf pada anak..itu tidak merugikan..
melatih diri sendiri..dan melatih diri anak..untuk sentiasa memaafkan orang lain..




sekarang saidatul dah makin nampak matured..
tapi yang kelakar..apa yang ibu selalu cakap pada saidatul...
saidatul akan cakap pulak kepada adik...


sweet je bila marah...
tapi saidatul memang anak yang garang..
like mother like daughter kan..


kalau like father rasanya tak kot..sebab atta is atta yang very cool and understanding..
buatla apapun..atta relax je..
hehe..lelaki..lelaki,,


saidatul sekarang..klu minta apa-apa untuk adik..
dia akan pergi ambil..
dah pandai jaga adik time ibu nak mandi..
dah takder nak kepak jari comel adik..


ibu harap saidatul boley take care adik...
boley tolong jaga adik untuk ibu..
boley jadi kakak yang sentiasa sayang and lindungi adik..
insyaAllah saidatul boleh buat semua tu..












get ready nak pi berbuka puasa di rumah nenek..
nenek miss both of you so much la..hehe..










punya pujuk adik suruh gelak..last si kakak yang tak gelak..hehe..
sayang sungguhla saidatul dekat adik..hehe..
bila besar jangan gaduh-gaduh na..
gaduh ibu tibai...:)









alolo..muazzin dah senyum...
si handsome ibu dah nak masuk 4bulan..
atta sure rindukan kamu..:)










muka before mandi dengan after mandi..
dagu labuh..pipi labuh..
ibu,atta and kakak saidatul sayang muazzin..mmuahss..











terima kasih ya Allah..
hadirkan mereka berdua dalam hidup ku dan suami..
moga kami berdua dapat mendidik mereka menjadi anak yang soleh,solehah..
yang cerdik dan berakal..

berikan ku kekuatan untuk aku menjadi ibu yang baik untuk anak-anak ku..
berikan ku juga kekuatan untuk mendidik mereka dengan baik..
moga aku di beri kesabaran yang tinggi...









aktiviti si kakak setiap pagi sehingga ke malam..
letey oooo...menyimpan barang kecik-kecik ni..
padan muka..sapa suruh beli mainan kecik-kecik kan..

letih main..ajak sama-sama simpan..
baru saidatul seronok..


after dah habis main..
time tengok cartoon pulak..







tengokla aksi hebat si kakak...
dah bosan sambung citer lain pulak..
memang macam atta la kan..hehehe..









adik tengah di buai mimpi..
favourite place....








kadang-kadang akan tidur serentak..
kadang-kadang si kakak yang lambat tido..
lately saidatul tido lambat sangat malam-malam..

ibu dan muazzin dah masuk tido dalam bilik..
bila di ajak..dia jawab "ibu masuk dulu"..
last pukul 3.00 am ibu kena dukung masuk bilik pulak..
budak 15kg..jenuh nak dukung..huh..














hehe..dua beradik yang cute mute..
seronok tengok anak-anak ibu membesar di depan mata.
even atta jauh..
atta akan selalu tengok milestone anak-anak di blog kesayangan kita ni..


jangan risau atta..
everyday ibu akan citer tentang atta dekat anak-anak..
mereka tidak pernah lupa atta...
mereka sayang atta..


ibu pun bertambah-tambah lagi sayang..:)









aishiteru..said nizam..
















p/s : hari ni berbuka makan bihun sup dengan ayam golek je....sedap tu....:)

3 comments:

Ummi said...

alolo debabnye muazzin..geram!!

Mama-ILuvU said...

comelnyer anak2 pakai baju spongebob :-)

Salam perkenalan.Jemput datang ke blog saya.
Banyak info on breastfeeding dan kesihatan.

Follow u. Follow me back ya :-)

http://mama-iloveu.blogspot.com/

dieha said...

ummi : hehe..susu ibu la..sama la dgn zakwan..debab jugak..hehe..





mama-iluvu:tq dear..i akan follow..u.selamat berkenalan..:)

Related Posts with Thumbnails