Friday, June 29, 2012

untuk atta...

assalammualaikum..


sambil menaip laju-laju..sambil ber msg dengan cinta hati yang tengah lalu selat melaka..
dah bosan kita tukar whatsapp plak..pastu main calling-calling..
sungguh nikmat..hehe..

en.nizam sihat alhamdulillah..happy sangat dengar suara die..tambah dia pun happy dapat dengar suara anak-anak..borak sakan dengan saidatul..
nak cakap dengan adik..adik kecik lagi...

atta nak tahu...adik muazzin dah pandai senyum, dah pandai "gostan" ke belakang..hehe..
tido pun dah makin teratur and awal..
Alhamdulillah..biarpun kadangkala ibu letih sangat..tapi sedikit sebanyak ibu dapat handle anak-anak..
atta doakan ibu dapat jaga anak-anak dengan baik..
even penat tapi rasa seronok..sungguh..puas hati dapat lakukan sendiri...

cuma time solat, mandi.. ibu tak pandai nak atur time lagi..
nasib adik-adik ada...banyak membantu..SYUKUR..



video saidatul tengah borak dengan atta..
saidatul miss you so much...:(





video

mengadu macam-macam sebenarnya..
"kenapa tinggal saidatul??"
"atta balik satgi ke"
"atta tak mau cakap dengan saidatul"
"sian saidatul"

hehe..ayat-ayat saidatul tu..




kadang-kadang kesian dengan anak-anak..
tapi inilah satu pengorbanan..
kena ada sifat kesabaran
kena ada sifat kekentalan
kena ada sifat toleransi
kena ada sifat kasih sayang
kena ada sifat memahami..


rasanya banyak pengorbanan yang perlu di lakukan..
pengorbanan yang perlu di lakukan dengan redha oleh seorang yang bernama ayah,bapa,abah,atta,papa dan seangkatan dengannya.

ibu,saidatul dan muazzin solute dengan atta.
sebab atta kuat semangat..

insyaAllah kami doakan untuk atta di sana..







cinta hati kami....
saidatul mardhiah begum..
said rayyan muazzin..





suka mengusik sungguh si kakak ni..





haha..pandai dah buat perangai camni...:)








ibu dengan anak-anak nak ke bank..
nak mengeluarkan apa yang patut..huhu..









singgah ke tesco..
beli barang basah and barang kering..







tak lupa..singgah makan ayam KFC..yummy...




bye..bye..

Thursday, June 28, 2012

cloth diaper...:)






Assalammualaikum...


salam petang buat semua...
tetiba rasa boring je..anak-anak tengah tidur..
pukul 5.30 baru ajak anak-anak mandi..


ibu pulak tak der keje..
so masa berharga kita update blog..
esok atta dah sampai singapore..boleh la atta godek-godek tengok blog kita ye..

setiap hari atta email ibu...
atta cakap atta rindu ibu dengan anak-anak..

atta..
kalau atta rindu kami..kami pun berjuta kali rindukan atta..
sabar ye sayang..semuanya ada hikmah..
bila berjauhan macam ni Allah nak duga kita.
dan berjauhan macam ni jugak lebih mengeratkan kasih sayang kita bersama..
kita doakan yang baik-baik ye..


(lari topik lagi kan...biasala tetiba dalam kepala otak ni muncul benda-benda yang baharu..terus nak menaip je..hehe..)


nak citer pasal cloth diaper..
since saidatul dulu pun guna cloth diaper..
dan sekarang bila anak dua pun still pakai lagi..

muazzin guna yang kakak punya..
sabab kakak saidatul dah tak muat..hehe..kencing pun banyak..
(bila ibu nak ajar saidatul jangan pakai pampers lagi ye..???)

bila guna cloth diaper..banyak kebaikan sebenarnya..
try google ye..hehe..

ibu guna ketika di rumah sahaja..
kalau keluar ibu guna pampers biasa..

sangat senang memakai, membasuh dan menjemur..
sebulan hanya satu bag pampers sahaja ibu beli..
kalau tidak 2 dan 3 bag..

untuk kakak saidatul pun ibu dah kurang bagi susu..ibu campur dengan cocoa tamar..
kakak saidatul suka..and  bagus untuk otak anak..insyaAllah..





we miss you atta...
atta sihat ke?
camne dengan batuk atta..:)







picture seksi anak-anak..untuk tatapan atta..hehe..
sure atta tengah tersenyum kan..
time ni baru balik dari pekan tak silap..

pakat-pakat nak mandi....hehe..

































setakat ni ibu selesa dengan  brand babyland..
harga pun reasonable..
basuh pun mudah..
setiap diaper ada 2 insert..
di tukar 3jam sekali...







sekarang ni kakak saidatul dah ok sikit dengan adik..
takder sangatla nak buli-buli..

adik kalau kena buli dengan kakak pun..
dia still senyum untuk kakak dia..
bagus betul..hehe..









lagi 5 hari muazzin dah masuk 3 bulan..
sekejap je masa berlalu...



bye-bye....

Monday, June 25, 2012

baby safety..

Assalammualaikum....


dah hampir pukul 11pm..anak-anak pun dah beradu pukul 9pm tadi..
baru juga bergayut dengan en.suami...really miss him..
en.nizam call dari phone rumah..ingat saidatul yang angkat..rupanya anak dara dia dah tidor..hehe..




lepas maghrib tadi ajak anak-anak tidur..
ingat diaorg akan terus tidur..rupanya..si kakak lari kuar bilik..yang si adik berak pulak..hehe..
lastly pengsan jugak pukul 9 lebey..lega ibu..:)













entry kali ni bab peralatan baby..
seperti biasa kalau nak keluar..sure i need car seat, stroller and baby carrier..
waimma kemana sekali pun sure angkut semua benda ni..kalau tak ada agak susah untuk saye ke mana-mana...


time saidatul kecik-kecik dulu..dia suka duduk dalam baby carrier..tapi stroller memang susah dia nak duduk..tak tahu kenapa..dah ajar dari kecil..still same..
car seat pun sama..sekejap je..huh...


sampaila ke adik muazzin..saye cuba dan praktiskan dia duduk dalam car seat and stroller..
alhamdulillah berjaya..
dan saye sangat berterima kasih kepada adik noratikah roslan dan kak effie yang sudi berkongsi tips tentang car seat ni...


masa mula letak dia nangis sekuat hati..padahal dah bagi susu pun..lastly saye buat tak tahu..okay je dia..huhu..
si kakak macam biasala..tak nak pakai..dah marah dia tak nak jugak..risau jugak kalau jalan jauh..







 nangis sekuat hati..
last tido jugak..huhu..






tapi ada si pengacau...
tak boley nak halang..
adik jaga pulak..











baby carrier yang perlu ada untuk diri saye..
easy to handle..
brand baby jorn..thanks farah..
memang comfort la dik..
tambah support tulang belakang..takla lenguh..
.thank you so much for your opinion..








stroller si kakak yang masih elok lagi..
si kakak pun nak duduk dah dalam stroller..kadang buat hal tak nak..
ni try and error untuk si adik....



apapun kena cuba dan terus mencuba..
semuanya untuk keselamatan anak-anak..




harapan ibu...ibu dapat handle anak-anak ibu dengan baik..
ibu jugak berharap..ibu sentiasa bersabar dengan kerenah anak-anak ibu..
sebab ibu sayang anak-anak ibu..


atta...we love you too...




Sunday, June 24, 2012

shopping lagi..

Assalammualaikum...




last week keluar dengan adik-adik and mak ke jusco perda..
jumaat orang gov. cuti..mak cakap dia sunyi..tambah cik romli aka suami mak ke johor..
jaga anak dia tengah berpantang..


"mak"yang saye cakapkan ni adalah my mom..isteri arwah abah saye..
selepas arwah mak meninggal abah kawin...
syukur..sebab kami punya mak yang baik..yang jaga kebajikan kami..
even mak dah kawin lain..hubungan kami still rapat..
mak yang banyak membantu kami adik beradik..
mak memang kuat semangat dan tabah..rasanya kalau saye di tempat dia..
i don't know how to survive my self..


mak kawin dengan abah selama seminggu sahaja..
arwah abah pergi di jemput yang maha Esa..
tapi kami setia memanggil mak.bukan makcik..
kami tak nak ada jarak..biarla hubungan ni kekal selamanya..ameen..




wah..sambung balik apa yang nak di cerita..
sebabnya atta rindukan blog ibu..:)
atta dah sampai china..tapi tak dapat nak call sebab ada problem network..
its okay atta..dapat msg pun dah syukur..:)


kita contact di singapore pulak ye pada 29 june ni...
apapun atta happy di kapal seri balhaf ...
keje pun dah makin okay..
insyaAllah atta...kami sentiasa doakan atta...




kali ni pi jusco saja konon nak window shopping..
just nak teman mak cari kasut..last ibu dengan maklang yang kantoi terbeli..
nasib ada AEON J-CARD..dapat less..syiok..:)




jalan-jalan terpandang kedai world of cartoon..
ibu pulak time tu ada card ahli kedai tu..dapat lagi less..hehe..
macam-macam design ada..










satu untuk kakak and satu lagi untuk muazzin..:)
















baju anchor untuk anak-anak kesayangan atta..
and 1st time ibu beli jeans untuk said rayyan muazzin..
memang muat-muat..hehe..nanti la ibu capture picture baby..


ibu pun siap-siap beli baju raya..sedondon dengan kakak saidatul..
nanti ibu tag dekat atta ye..




dah jenjalan sana sini..tetiba perut pakat lapar..
serbu KFC la..sebab mudah dan cepat..
tambah ada flavour baru..ayam KFC crunch and spicy..best...








time ni baru on the way ke jusco perda..
all in white.hehe..
kalau atta ada sure kita semua sedondon..
time ni dah tengahari pulak..
ngantuk anak-anak ibu..
macam-macam style tido..:)














kami bertiga lagi..
kalau nampak di belakang tu ..
itulah mak and mak tok kami..

sorry ye..picture maklang,makteh and mak takder..hehe..
picture ni pun dari camera maklang...:)







sudah habis mengomel...
anak-anak pun dah terjaga dari tido..
layan depa tengok barney sat..huhu..


bye..







Tuesday, June 19, 2012

barakallah hulakuma..

entry dah lepas banyak hari...
tapi masih segar di ruang hati saye...


dari kenduri cousin pada 27 may , kemudian my bff 2 june and may bil pada 10 june..
hehe...habis pantang terjah makan nasi kenduri..
tapi berpada-pada la..jangan sesuka hati..


nampak sekarang memangla sihat je..untuk long term..kena beringat....kan..kan..
ice masih berpantang..insyaAllah..ingat pesan kak rafidah...hehe..kan kak fid..


takmau berceloteh panjang-panjang..
sementara anak-anak dok main..kena taip laju-laju..
sekarang bukan masa 24jam di depan laptop..
banyak yang perlu buat..


pesan hubby...:
make sure anak-anak tido awal..
so saye tidokan anak time tengahari dalam pukul 2pm and malam 10.30pm...


pesan hubby...
jangan biarkan saidatul main tanpa teman..
sebab saidatul sekarang active..
memang di luar kawalan dia akan lakukan..
explore bermacam-macam..sampai jari adik dia pun dia nak jadikan experiment.. hehe..













congrats buat ahmad murzammil dengan pasangannya fairuz..
moga Allah merahmati kalian berdua sehingga ke akhir hayat..




three sibling..









my family...









for my bff..afni and pasangan..
congrats dear..i'm happy for you..
(teman sekampung, teman mengaji sama-sama, teman sekolah rendah tpi berlainan class..hehe..dia pandai..saye KO..huhu..dan pasangan yang memberi semangat untuk aku ambil SPM sekali lagi..thanks..kerana support dari hang aku berjaya..alhamdulillah..)












congrats buat nasim..my brother in law..and hasinah..
selamat melayari bahtera alam rumahtangga..
akak and abg zam doakan moga hubungan kalian bahagia selamanya..







thanks buat noremy..sudi memeriahkan majlis...:)






and thanks buat tuan muahasa and his wife..
selamat pengantin baru jugak..:)
barakallah hulakuma..











picture-picture semua tak di tag nama blog saye..
dah tak nyempat..hehe..afni..aku curi picture hang sekeping..halalkan ye..:)




SELAMAT PANGANTIN BARU BUAT KALIAN BER ENAM..
MAY GOD BLESS YOU ALL ALWAYS..:)















Saturday, June 16, 2012

kapal balhaf...

Assalammualaikum...:)

dah lama tak coret-coret dalam blog comel ni..
kesibukkan melanda diri sejak mempunyai dua orang anak yang comel..hehe..
masa juga agak terhad untuk bermuka buku..






ada masa online dari handphone je..
yang pasti dapat spend masa sepenuhnya bersama suami dan anak-anak tersayang...

kali ini memang betul-betul kami ber empat spend masa bersama..
dari preggy,deliver baby,suami jaga time pantang sehinggalah suami dan sign on kapal...

memang terasa sangat pemergiannya semalam...
16 june 2012..en.nizam kena on kapal balhaf..
tak pernah dia pergi sejauh tu..tapi kami tetap redha..
ada hikmah semuanya..dapat kami settle apa yang patut..dan insyaAllah bulan november kita masuk rumah baru..aminn..


kapal balhaf pulak masuk ke bintulu..anchor di sana...rupanya ada 3/4 biji kapal yang anchor..
satu bus juga semalam en.nizam bersama crew yang lain..

pukul 4.30 am kami bertolak menghantar en.nizam ke penang airport...dalam 6am dah sampai..
just drive dalam 80/km je..borak-borak dengan en.nizam..
anak-anak behave sangat..kejut mereka and tukar apa yang patut..semua excited pada mulanya....:(


en.nizam check in..then lepak di MacDonald....sambil lepak..borak-borak lagi..
masa yang ada..gunakan sebaiknya...we will miss u a lot sayang...
time to go...tetiba saidatul meraung nak ikut...adoi..sebak hatiku time tu..





muka kakak yang tengah tension.
adik cool tido...:)
atta..i love you so much....







ibu terpaksa dukung jugak budak 14kg..ibu pujuk-pujuk..
dia tetap menangis.."nak ikut atta...nak ikut atta..."
sedey sangat time ni..atta and ibu muka dah sebak..tapi demi sesuap nasi..
pengorbanan itu kena kami lepaskan..biarla anak menangis sekarang..

lama-lama dia akn faham semuanya..
bukan sengaja nak meninggalkan saidatul..tapi atta nak cari rezeki..
rezeki yang halal..untuk beli keperluan kamu berdua..

atta dah pergi...mulut saidatul asyik sebut nak ikut atta lagi..
ibu pujuk dan belikan coklat..baru dia stop..terpaksa umpan dengan benda-benda camni..
bawa jenjalan ke queensbay..hope she will be okay..


sampai je rumah....tetiba saidatul cakap sengsorang depan rumah..cakap dengan atta!!!!
dia sangat rapat dengan atta..may be she feel alone..tetiba hati aku sebak..
sebelum ini okay je..may be sensitive sebab dah dua anak..


hope saye dapat kumpulkan semangat demi anak-anak..
taknak menangis depan anak-anak..kesian mereka..

pagi ni bila tanya atta pi mana:she said : atta pi kapal..atta kerja..nak beli susu..good girl...!!! i'm proud with you..





kami akan tunggu atta balik..
even tak dapat raya bersama.
kami akan sentiasa think positive..
wife seafarer kena kuat..
cayok..cayok..:)







p/s : kapal seri balhaf...please take care our super atta...we miss you so much..
       "HAPPY FATHERS DAY ATTA"
        thanks for everything..you are the best father in the world..:)



Related Posts with Thumbnails