Saturday, January 28, 2012

28 weeks day 2...




Alhamdulillah..
hari ini dah masuk ke trimester ke 3..

Alhamdulillah di beri kesihatan yang baik oleh Nya..
syukur kepada Mu ya Allah....

sepanjang dari awal kehamilan...
Alhamdulillah..tak der alah yang teruk hanya fening-fening lalat and nak tidur sahaja..:)
di awal kehamilan...sifat malas itu menguasai diri...
tapi syukurla..sebab tak berlarutan sehingga ke hari ini..


since dah masuk 3 hingga 4 bulan..da start suka memasak, mengemas rumah..seperti selalu dok buat..hehe..
sekarang pulak lagi kuat makan dan berjalan ke sana sini..
sampai satu hari kaki bengkak...
berat jangan dok cakapla..

dari awal preggy tak pernah turun..asyik naik.....sahaja..
ada sekilo, 2 kilo sampai satu tahap 4 kilo dalam sebulan...haha...
nasib doctor tak marah...
tapi nurse pulak yang lebey-lebey..
diaorg lebey-lebey sebab sayangkan patient...kan..
takmau nanti patient mudah dapat penyakit..betul jugak kan..


Alhamdulillah...blood pressure,hb and air kencing maintain..cuma berat sahaja yang merisaukan..
sekarang berat dah naik 78kg...
wah..sangat sihat kan??

nak tapis and control makan pun tak boley..
asyik tengok yang sedap je terus terliur..hehe..
tak tahu la adik lapar ke or ibu yang terlebih lapar..huhu..


saidatul seperti biasa..sejak dia tahu dia akan jadi kakak..dia sgt manja orangnya..
kadangkala memberontak jugak..
tapi bila angin ibu dah tak kena..kena jugak saidatul..sian anak ibu..sorry sayang...
kadang letey sampai di luar kawalan..tapi ibu tak dera saidatul..:)


saidatul dah pandai..nak sayang adik, nak main dengan adik..sampai satu tahap dia panggil abang..
adoi..kun fayakun saidatul tetap kakak...tak leh nak ubah dah sayang..

hari ini pulak..saidatul buat ibu rasa sebak..
tetiba saidatul lari ke depan pintu sambil panggil atta...
ibu terkejut jugak..ingat betul ke...
saidatul rindu sangat dekat atta..
sabar ye...tak lama je lagi atta dah nak balik..
atta dah hampir 5 bulan di kapal..so kita kena sabar tunggu atta..


ada sedikit video dari saidatul untuk tatapan atta yang jauh di sana..
saidatul dah pandai nyanyi...versi bahasa saidatul ye..




video






suara ibu ada sekali dalam tu..
atta layankan aje ye..hehe..




bila dah masuk 7 bulan ni..preparation barang baby dah kena sedia sikit-sikit..
atta minta tunggu...nak beli sama-sama katanya..
bukan tak nak tunggu..
takut jugak..takder pengganti ke..tarikh balik di tunda ke..
better ibu beli sikit-sikit..so takla terasa kalut nanti..

kalau dulu ibu preggy kan saidatul masa dah nak masuk 7 bulan..
barang-barang baby dah siap sedia dalam bag..hehe..
sebab first time kan..rasa gelabah sikit..

tapi sekarang alhamdulillah..dah boley control...
dah boley budget untuk beli barang adik..
setakat ni persiapan dah 60%..

bouncer,tilam+bantal,baby coat dah siap sedia..
baju-baju adik kali ini ibu belikan banyak colour putih sebabnya..jantina masih samar-samar..
ibu pun tak tahu nak baby gal or boy..semuanya ibu serahkan kepada Allah swt..














bila membeli rasa nak ambil semua...
tapi adik bukan nak pakai lama..
so kita beli sikit-sikit..
tak nak membazir..:)


seronok bila membeli pakaian baby..
rindunya time beli baju baby untuk saidatul dulu...






pasni nak kena senarai barang yang dah ada..
takut terbazir pulak..hehe..


dan sepanjang preggy ni jugak..ibu hanya ambil ubat doctor and supplement yang safety untuk ibu dan adik..
alhamdulillah masih makan sehingga ke hari ini..:)








obimin and calcium, shaklee and jus buah delima..:)






semoga anak ibu sentiasa sihat di dalam perut ibu..

atta,ibu and kakak saidatul tak sabar menunggu kelahiran adik tak lama lagi...







p/s : ada banyak yang nak update untuk tatapan atta di sana..
insyaAllah atta kan sampai ke Aussie 4 febuari ni..:)



WE LOVE YOU ATTA...:)

5 comments:

Lia said...

wahhh.. bestnya dah ready brg baby ye.. haisshhh.. nampak ada kebiru biruan tu.. adakah baby boy?? heheheee

dieha said...

lia : belum tahu lagi gender..akk pakai beli je..ala..sikit je colour biru..

Ummi said...

sy pon nampak banyak biru..biru..biru..hehehe

HaninFarshid said...

memang best shopping barang2 baby...especially baju baby ;)semua cute-cute....hanin and hubby sampai rambang mata pilih baju and barang baby....hihi....

samalah kita dah masuk 3rd trimester.....u take care,k....hugs to u and saidatul....

p/s: saidatul bertambah cute+cheeky :)i know she'll become a very good sister....

dieha said...

ummi :hehe..ikin..biru tanda anak lelaki..hehe..kan..kan..


hanin : itu lah hanin..diha jd rambang mata..tp diha slow jugak..taknak beli byk2..bby kan nk membesar..hanin due bila..

u also tk cr ye..

insyaAllah harapan dari diha n nizam..moga saidatul menjadi kakak yg terbaik buat adik2..:)

Related Posts with Thumbnails