Sunday, November 20, 2011

dia..membahagiakan..:)



salam hari ahad untuk semua kengkawan yang di sayangi..:)

hari ini mood nak update blog sangat-sangat seronok..:)
dalam kereta time hantar adik pegi keje tadi..
ketawa saye sorang-sorang..bukan ketawa sikit-sikit..banyak jugakla..


macam-macam gelagat dapat saye tengok...
bukannya gelagat manusia di luar....tapi ada sorang hamba Allah di dalam kereta saye..hehe..
tak lain tak bukan anak dara saye..

ada orang tanya..(saidatul macam mudah di jaga..)....
hehe..rasanya ibu-ibu di luar ada jawapannya kan..
depend pada diri anak-anak dan juga ibu bapa yang mencorakkan..
ada yang mudah dan ada yang tak mudah..


anak-anak ibarat seperti kain putih..
adakalanya anak-anak di luar jangkaan..nak nangis,nak memberontak,nak jerit..itu semua di luar jangkaan kita..
apapun lebey baik kita biarkan..tapi tengok pada keadaan..
kalau perlu marah..kita marah..tapi marah ada caranya..:)


seperti diri saye jugak..
adakala saye marah(sampai jiran boley dengar suara ibu..keh..keh..)..adakala saye cubit..tapi bukan cara penderaan yang saye lakukan..
cara lembut tapi tegas..haha..(betoi ka nih..)


bila malam..anak tidur..saye biasakan diri meminta maaf pada anak..
kerana waktu itu anak sedang tidur-tidur ayam..dia akan dengar apa yang kita kata kan..
dengan cara ini sedikit sebanyak kita akan melatih anak..dan jugak..anak akan memahami..dan tidak menyimpan dendam bila besar kelak..
anak-anak mudah ingat apa yang kita lakukan padanya..

(cara ini saye dapatkan dari artikel dan juga saranan dari 2 orang ustaz and ustazah)
artikel saye dah tak ingat saye goggle dari apa..sorry na..:)


buat kengkawan sudi-sudi la kongsi petua bagaimana nak mendidik anak ye?....





tadi dalam kete...saidatul letey sebenarnya..tapi mata tu degil takmau tido..
lastly ibu buat susu panas..dia surrender jugak akhirnya..
tengokla gaya dia tidur camne..





posisi pertama :
baru sudah habis minum susu...
dah selamat tidur...






posisi kedua :
masih bertahan dan belum tumbang lagi...:)










posisi ke tiga :
air susu dah turun dari mulut...:)
masih bertahan belum tumbang..:)










posisi keempat :
hehe..still same...
macam-macam gaya kan...:)









posisi ke lima :
alhamdulillah..sujud pulak...:)






posisi ke enam :
bila dah sujud..memang tak akan pusing ke mana-mana lagi..
so ibu stop di tepi jalan sekejap..
ibu alihkan dia ke hadapan..letak elok-elok...:)

sejuk and sayu hati ibu bila pandang wajah saidatul..
ibu rindukan saidatul..
gelak tawa saidatul..
tangisan saidatul...
dan segalanya tentang saidatul...












last video ni time atta call saidatul...
sepatutnya ada 2 video..time (1) saidatul tengah ngadu dekat atta yang ibu marah and cubit dia...tapi tak sempat nak rakam sebabnya battery low...rugi pulak rasa...time (2) dia asyik sebut nama saidatun..and atta je..nama ibu memang takder..cedeynya..:(













anak-anak penyeri sesebuah keluarga...
adanya mereka..lebey mematangkan diri kita..

so...
didik anak kita sebaik-baiknya..
kerana kita yang mencorakkannya...

moga mereka manjadi anak yang solehah..anak yang cerdik dan berakal..anak yang sentiasa membanggakan kedua orang tua...AMIN...:)





bye..bye..

5 comments:

Nurhani said...

hahahaha... lawak la saidatul ni.. mcm mana la orang tak geram

ZuRaNaI said...

ngantuk btul sampai sujud da tu..hiii

dieha said...

nurhani : hehe..geram sgt kan..sabar je la....



zuranal : hehe..tu la pasal..xmau tido sgt..last dalam kete jugak dia tido..:)

farra8979 said...

comelnya dia... memang budak2 kan.. suka tahan.. tp lelama, tumbang jugak... hihihi...

dieha said...

farra8979 :hehe..betul farra..biasala budak2 kan..

Related Posts with Thumbnails