Tuesday, May 25, 2010

ank-ank amanah Allah.......................



entry hr nih....


today pepagi aktiviti ku mengejut suami tercenta bgn subuh,wat bekpes..tp hr nih husband yg watkan bekpes..rs mls sgt pg td..mayb sbb tido lmbt kan..but tqvm darling..sedap sgt bekpes u buat..actually my husband skrg tgh wat combine cos ALAM..alhamdulillah dah nk abis...7 jun dah start final exam..wish u gud luck..till 11 jun..mg di permudahkan..begitu jgk wat kwn2 husband ku yg sama-sama m'duduki exam this year..all the bestlah..wokeh..



msk-msk tghri just ada sup daging+sambal belacan+kicap+ikaan goweng+sayo....hehe..even simple but aku n husband mkn sampai licin..hehe..rs dah lama xmkn camnih..sehingga m'jilat jari..maaf kengkwn xdpt upload pic...lgpun aku gak ader camera yg canggih..hehe..



my pwincess dok crawling satu umah..sambil ngomel-ngomel..hehe..even tired..tp aku happy d samping melihat dier membesar d dpn mataku..betul...ank yg d anugerahkan oleh Allah..terlalu istimewa..rs perasaan,kasih n sayang mengatasi segalanya..aku memikir gak..camne dunia skrg...yg mana..org buang bayi,tnm bayi...huh..gewunnya..kita yg berkahwin n m'punyai ikatan yg sah pun berhempas pulas nk melahirkan bby..inikan yg x ada hubungan sah..senang je nak b'salin..dlm toiletla..dlm bilikla..siap leh tnm lg..sampai hati korang yg xkawin..pandai buat..tp xpandai nk menanggung,,sian bby2 tu..kwn-kwn tgk x news tv3 td,,,sian bby boy tu..dier x berdosa..tp d tnm..huh..siannya..

comel bby ni kan?anak yg tak berdosa...dier seperti kain putih..suci murni...hehe..this my bby la..hehe..ms nih br 3/4 mths...hehe..juz aku nk wat cth....


bersyukurla bg ibu-ibu n bapa-bapa...yg mudah mendapat ank..bajai mrk,asuh mrk n didik mrk...m'jd ank yg solehah..ank sentiasa m'hormati owang tua..kite sbg ibu n bapa..tunjuk teladan yg baik..bak kata ustazah bahiyah..bila kiter solat..bw ank tgk kita solat camner,bila wat keje rumah bw dier tgk kiter wat keje rumah...xkisahla..letak dlm katil ke..walker ke..tp kiter ader anisiatif tersendiri..utk m'bentuk ank kite..kan??betul tak kengkawan???



hrni aku ada terima satu email dr my uncle..email ini bout bby also..bagaimana nk jdkan ank kiter ank yg b'jaya...kwn-kwn yg dah jd ibu,n bakal m'jd ibu or akn kawin,,amikla sbg panduan..aku pun setiap mlm amalkan benda nih..nmpk kesannya:...........kita lyn...zzzzz..



Artikel untuk parent and parent to be..


"
"
"
"
"
"
"

Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods...

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang,tryla..kiter skdr m'cuba n berusaha..k????


1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur,ramas- ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation.


2. Start guna cards untuk ajar anak. . .buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat
otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. .. potonglah gambar kat mana-mana dsb.


3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....... ... satu lagi cuba korang lukis gambar,contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan
otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai. ...sebab depa makan guna chopstik.... chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.


4. Jgn marah-marah atau tengking anak........ sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....


5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa....... .. kita pun bukan tak biasa merapu...... .


6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam.....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu.......ni semua utk aktifkan
otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.


Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yang Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak??aku pun sdg berusaha nk wat dkt my... my little pwincess..saidatul cayang...mmuahsss

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak... .. itu lah yang anak akan buat....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya. ...Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang.. Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.



my daughter..time nih masih fresh...hehe...br kuar dr womb ibu...jd ank yg solehah ye sayang...

"

"

"

"

"

"


skrg dh makin besar...leh tersenyum..

senyum seindah suria............
membawa cahaya..................
kau tersenyum.......................
ku tersenyum...........................
cahyamu berseri.......................

betul ke lagu nih ???bedal je...tapi aku seorang ibu,,apapun lagu yg ku nyanyi..ikhlas watmu anakku.............


alkisah..ayib....apa yg baik..jdkan teladan..yg buruk korang ignorekan je..wokeh..ini bukan ceramah tau...sy just nk share....sharing is caring kan????hehe..k lah kengkwn semua..dah nk g pulau dudoq..nk mimpi indah-indah..sambil polok-polok hubby n my little princess...gatainya kan...haha..gurau je..apa slhnya..hubungan yg sah ma...hehe..yg xkawin lg...pekakkan telinga..jgn terasa n tersentap..nite.........












8 comments:

Mama Qiestina said...

nak polok polokkkkkkkkk gak :PP

syomelnya saida baru lahir tuu..dia pon moke papanya kan..hehehe daddy gal macam qies :)
nanti papa naik kapal tula obar rindu mama kan!

dieha said...

hehe..betoi2...bby gal mmg follow ayah..kan??tu la..masing2 dah nk nek kpl..uwa..cedihnya....jom polok2..hehe..yat..xreti nk susun tepi sebelah kanan nih..nk ltk blog kengkwn d bwh..

myza said...

thanks for sharing the info..sgt berguna..doa2 kan saya timang ank cpt2 eh..ehehe I/Allah..hihi

dieha said...

i/allah..xlama lg akk akn dpt gud news dari maiza.amalkan doa ni...rabbi habli min ladunka zurriyyatan thoiyyibatan innaka sami'ud dua'..mg d permudahkan..amin..

Said Nizam said...

hai chellam...congrats for ur initial step to create a wonderful blog bout us...will help u in make this blog become more creative once i complete my courses..hehehe..

dieha said...

tq dear..give me the power support..i will do the best..mmuahs..hehe

Mama Qiestina said...

ala romanticnya hubby diha :)

nizam..siaplah ur wife dah jngkit 'kegilaan" saya.ekekek.

dieha said...

hehe..dier mmg terlebih romantik yat..jenuh nk melayan..huhu..yatla sumber inspirasi ku..tq Sifu..hehe..

Related Posts with Thumbnails