Tuesday, January 31, 2012

parcel lagi...


rasa excited nak update entry hari ini..
thanks sayang..parcel for today..alhamdulillah dah sampai ke tangan kami dengan selamat..
tak sangka ada parcel lagi untuk kami dua beranak..
hehe..

and big thanks buat adik mohd safwan..
kesudian dan pertolongan untuk post barang buat kami di sini..

hari ini pulak tetiba sampai 2 parcel ke tangan saye..
satu dari insan tersayang..dan satu lagi dari wanny jibril..
ibu shopping kain shantung..1st time beli..not bad..cantik material dia..
bila jadi baju sure cantik..thanks wanny jibrail..

saje beli sesiap..nanti nak bagi pada tailor..huhu..
tengah bersemangat untuk kuruskan badan..
hehe..excited sampai tak terfikir baby pun belum keluar lagi..
ibu kalut semacam je..huhu..


pagi tadi posmen datang...
awal macam kebiasaan...nasib ibu dah get ready...





yea..yea..syiok kalau dapat parcel dari abang posmen..
esok-esok ada lagi ...huhu..











parcel dari cinta hati kami...
thanks sayang..:)
happy saidatul tengok ada macam-macam dalam kotak tu..











thanks wanny jibril...
tak sabar nak tempah and nak pakai...:)












isi parcel kali ini..atta banyak kirimkan coklat, patung untuk saidatul...and paling sangat saye suka..dapat makan buah zaitun lagi...huhu..suka..suka...










kita zoom dekat sikit....
ada jugak tangan budak kecik tu nak menyelit...
tak sabar saidatul nak makan coklat yang atta kirimkan..






coklat-coklat tu bukan semua untuk ibu dengan sadiatul...
nak kirim jugak ke KL nanti..
atta balik nanti bawa lagi coklat..huhu..heaven bila makan coklat ni..








buah zaitun dari atta untuk ibu...
nak makan pulun-pulun...
huhu..satgi ada orang kondem lagi la...
(yang tu pun nak cerita..)
blog saye..ikut suka la nak tulis apapun..yang jeles pasaipa...huhu..
takmau baca blog ni sila leave ye..huhu...










untuk saidatul pun atta tak lupa...
sekarang apa-apa must atta beli lebey untuk saidatul..
ibu dah jadi number dua...tak kisahlah....










coklat dari korea...
very limited ye..huhu..










muka teruja..hehe...
seronok dapat hadiah dari atta...
saidatul tak sabar nak jumpa atta...
kadang-kadang kalau atta call dia la yang paling kalut nak cakap..hehe...










sayang..thanks ya untuk barang-barang yang di kirim..
keje elok-elok...
before balik settle apa yang patut...insyaAllah kita jumpa hujung bulan feb or awal march...

we miss you so much atta...:)

Sunday, January 29, 2012

jumpa doc...:)




salam sepetang buat semua..:)


awal-awal pagi hari ini ada appointment dengan doctor government...
hari ini pulak hari ahad....sure orang sangat ramai di klinik...
so ibu cuba siap seawal mungkin..pukul 8.30am terus hantar saidatul dekat tok mama...
sorry sayang..bukan ibu tak nak bawa...kali ini ibu kena jumpa doc di klinik pekan...
orang ramai..next time ibu bawa ke klinik desa ye..sana sunyi sikit..:)


dalam siap awal-awal..dah siap hantar saidatul ke rumah tok mama..
ibu sampai pukul 9 lebey jugak ke klinik..
ingat orang tak berapa penuh lagi...
sekali sampai penuh satu klinik tu..kerusi pun takder yang kosong..so ibu tunggu di luar sahaja..


number giliran orang yang ke 32..huhu..bagus..bagus..
sambil menunggu sambil tengok gelagat manusia yang ada di samping ibu..
hehe..macam-macam ada..seronok tengok ada yang di temani suami..


tapi ibu syukur..sebelum atta sign on sempat jugak atta temankan ibu check up and jumpa doctor..
apapun ibu faham...keje atta tak sama keje orang di darat..
so kena berkorban sedikit..
sedangkan atta lebey banyak lagi berkorban di laut..kan isteri-isteri orang kapal????









sambil tengok orang..sambil baca info yang ada di klinik..
terpandang tentang penyusuan ibu..
sejak akhir-akhir ini banyak topik tentang anak lapar...
macam tak puas minum susu ibu...

saya kurang setuju jika bayi-bayi di beri makan selain susu ibu sebelum bayi masuk ke usia 6 bulan..
sebabnya usus anak-anak masih belum cukup matang untuk menerima makanan lain selain susu ibu...
info di atas cukup jelas untuk memberi gambaran bahawa susu ibu :

1) susu ibu mengandungi 88% air
2) bayi akan mendapat air secukupnya setiap kali menyusu
3) susu ibu mengandungi cukup air dan nutrein yang di perlukan oleh bayi dari lahir sehingga umur 6 bulan
4) bayi yang menyusu susu ibu tidak akan mengalami masalah penghadaman kerana susu ibu mudah di hadam.maka bayi tak perlu air tambahan.
5) jika anda rasa bayi dahaga atau panas , susuilah bayi anda dengan lebih kerap..



betapa susu ibu lebey banyak nutrisinya..
Alhamdulillah saidatul saye susukan sehingga ke usia 6 bulan tanpa mengambil makanan lain..contoh nestum, puree atau sebaliknya..
susu ibu dah cukup zat..dan sudah cukup untuk menampung keperluan bayi..

moga kita mengambil kesedaran tentang hal ini..
sharing is caring kan..:)


jam dah menunjukkan pukul 10.30am..
alhamdulillah turn dah ibu dah sampai..
check blood pressure 120/70 berat 78kg..
so far alhamdulillah..syukurla..

then jumpa doctor pulak..
doctor nak scan hari ini...
hehe..dalam nak rahsiakan gender dengan atta..tetiba tengahari tadi atta call....
dah pecah rahsia...mil and fil pun happy bila diaorg dapat tahu...
fil sampai cakap dia memang ada mimpi buah murunggei..



kali ni adik dah tak nak surprise untuk atta ,ibu and kakak saidatul..
thanks sayang..kali ini nampak jugak..
semestinya atta paling happy..hehe..

rasanya kawan-kawan dah boley teka kan...:)








doctor thiruchelvi..
yang incharge hari ini..
very polite..and very humble..
thanks doc...berjaya juga kita tengok gender baby..hehe..



and time nak balik...sempat minta doctor tolong buatkan surat..
nak hantar ke kapal..
even dah dapat reliever..better kena get ready..
mana tahu last minute tetiba pengganti sakit ke..kan..













thanks banyak-banyak doctor...
simple ja apa yang doctor tulis..
nanti kita ambil surat di private pulak..:)







p/s : alhamdulillah rezeki yang Allah berikan..:)


Saturday, January 28, 2012

28 weeks day 2...




Alhamdulillah..
hari ini dah masuk ke trimester ke 3..

Alhamdulillah di beri kesihatan yang baik oleh Nya..
syukur kepada Mu ya Allah....

sepanjang dari awal kehamilan...
Alhamdulillah..tak der alah yang teruk hanya fening-fening lalat and nak tidur sahaja..:)
di awal kehamilan...sifat malas itu menguasai diri...
tapi syukurla..sebab tak berlarutan sehingga ke hari ini..


since dah masuk 3 hingga 4 bulan..da start suka memasak, mengemas rumah..seperti selalu dok buat..hehe..
sekarang pulak lagi kuat makan dan berjalan ke sana sini..
sampai satu hari kaki bengkak...
berat jangan dok cakapla..

dari awal preggy tak pernah turun..asyik naik.....sahaja..
ada sekilo, 2 kilo sampai satu tahap 4 kilo dalam sebulan...haha...
nasib doctor tak marah...
tapi nurse pulak yang lebey-lebey..
diaorg lebey-lebey sebab sayangkan patient...kan..
takmau nanti patient mudah dapat penyakit..betul jugak kan..


Alhamdulillah...blood pressure,hb and air kencing maintain..cuma berat sahaja yang merisaukan..
sekarang berat dah naik 78kg...
wah..sangat sihat kan??

nak tapis and control makan pun tak boley..
asyik tengok yang sedap je terus terliur..hehe..
tak tahu la adik lapar ke or ibu yang terlebih lapar..huhu..


saidatul seperti biasa..sejak dia tahu dia akan jadi kakak..dia sgt manja orangnya..
kadangkala memberontak jugak..
tapi bila angin ibu dah tak kena..kena jugak saidatul..sian anak ibu..sorry sayang...
kadang letey sampai di luar kawalan..tapi ibu tak dera saidatul..:)


saidatul dah pandai..nak sayang adik, nak main dengan adik..sampai satu tahap dia panggil abang..
adoi..kun fayakun saidatul tetap kakak...tak leh nak ubah dah sayang..

hari ini pulak..saidatul buat ibu rasa sebak..
tetiba saidatul lari ke depan pintu sambil panggil atta...
ibu terkejut jugak..ingat betul ke...
saidatul rindu sangat dekat atta..
sabar ye...tak lama je lagi atta dah nak balik..
atta dah hampir 5 bulan di kapal..so kita kena sabar tunggu atta..


ada sedikit video dari saidatul untuk tatapan atta yang jauh di sana..
saidatul dah pandai nyanyi...versi bahasa saidatul ye..




video






suara ibu ada sekali dalam tu..
atta layankan aje ye..hehe..




bila dah masuk 7 bulan ni..preparation barang baby dah kena sedia sikit-sikit..
atta minta tunggu...nak beli sama-sama katanya..
bukan tak nak tunggu..
takut jugak..takder pengganti ke..tarikh balik di tunda ke..
better ibu beli sikit-sikit..so takla terasa kalut nanti..

kalau dulu ibu preggy kan saidatul masa dah nak masuk 7 bulan..
barang-barang baby dah siap sedia dalam bag..hehe..
sebab first time kan..rasa gelabah sikit..

tapi sekarang alhamdulillah..dah boley control...
dah boley budget untuk beli barang adik..
setakat ni persiapan dah 60%..

bouncer,tilam+bantal,baby coat dah siap sedia..
baju-baju adik kali ini ibu belikan banyak colour putih sebabnya..jantina masih samar-samar..
ibu pun tak tahu nak baby gal or boy..semuanya ibu serahkan kepada Allah swt..














bila membeli rasa nak ambil semua...
tapi adik bukan nak pakai lama..
so kita beli sikit-sikit..
tak nak membazir..:)


seronok bila membeli pakaian baby..
rindunya time beli baju baby untuk saidatul dulu...






pasni nak kena senarai barang yang dah ada..
takut terbazir pulak..hehe..


dan sepanjang preggy ni jugak..ibu hanya ambil ubat doctor and supplement yang safety untuk ibu dan adik..
alhamdulillah masih makan sehingga ke hari ini..:)








obimin and calcium, shaklee and jus buah delima..:)






semoga anak ibu sentiasa sihat di dalam perut ibu..

atta,ibu and kakak saidatul tak sabar menunggu kelahiran adik tak lama lagi...







p/s : ada banyak yang nak update untuk tatapan atta di sana..
insyaAllah atta kan sampai ke Aussie 4 febuari ni..:)



WE LOVE YOU ATTA...:)

Friday, January 13, 2012

skybowl....


salam barakah buat semua..
salam hari jumaat semua...moga hari ini lebey baik dari semalam...

hari ni di sungai petani kedah...sejuk dan nyaman je..
hujan membasahi muka bumi Allah..
rasa dah lama tak hujan..
panas terik je sebelum ni...yang best..sidai kain kejap je dah kering..

time weekend camni..
ibu dengan saidatul tak duduk di rumah la..
pas kul 8 pagi check up di klinik..
dalam kul 11am terus ke Alor Setar..
saidatul nak jumpa tak long ( maklong)....hehe..
maklong ajak makan tengahari di sana..

ibu pulak request nasi goreng pedas..
thanks maklong..lenkali leh buat lagi..sedap .....
maklong rajin masak sup ayam untuk saidatul..and tak lupa ayam goreng upin dan ipin untuk saidatul..
untung saidatul kan..

selain tu ada jugak ikan sumbat cabai, sayur brokoli..
lega ibu makan...hahaha..berat akan naik lagi..(pasni jangan dok gatai nak complain..)

sudah je makan..kami rehat-rehat..then mandi and solat..
terus ke pacific alor setar..nak main bowling di skybowl..
ibu leh tengok aje la..nak main tak berani lagi..:)
dont want to take the risk..









untie-untie yang pro la konon..huhu..
apapun caya lah..
budak kecik tu pun macam ada gaya nak menari ke nak baling bola..hehehe..









on the way ke Alor Setar...
saidatul dah behave dalam kete sekarang..
dah tak risau..










untie-untie vogue..
maklong, maklang and untie muni...











ibu pun takmau ketinggalan..
nak jugak bergambar..
ala..perut tak nampak jugak..
maybe sebab pakai baju hitam kan..:)











maklang with her bff...
sama-sama di jabatan JPJ dulu..
sakarang maklang dah masuk department lain..
even jarak memisahkan..tapi ikatan persahabatan itu tidak pernah putus..:)














ha...dah nampak perut..hehe..
macam gelebeh semacam je..haha..
masa dok layan budak ni..ada orang tanya..anak baru sorang ke..
ibu jawab :"takla..dalam perut nak kuar dah tak lama lagi"
hehe..diaorang jawab balik..la..tak nampak kata ngandung..
(iye la..nama pun pakai baju gelap..memang tak nampak la..)










atta....ibu dah update blog..
cepat-cepat tengok ye..
pukul 1.30 atta da nak gerak..
thanks for calling dari semalam sehingga hari ini..
even atta sibuk..atta masih ada masa untuk kami..

we love you..


Thursday, January 12, 2012

thanks atta..:)



thanks atta for approval..
kalau takdak approval dari atta ibu tak akan beli...
kalau ibu dapat..anak atta pun must dapat kan..


thanks to mia fichita perkenalkan education ini..
last week dapat..hari ni baru nak godek-godek..
asalnya untuk 4years above..tapi bila di godek-godek..
budak-budak baya saidatul pun boley guna..
banyak manfaat dan banyak perisiannya..


macam-macam ada..rasanya tak menyesal kot kalau beli..:)
harga tu agak expensive sikit..bagi saya la..
sebab dah boley bayar 2x..berani jugak beli..hehe...

thanks to maklang tolong download kan application..
netbook tak boley nak support application tu..

dan untuk atta thanks banyak-banyak..
ma update kan dalam blog..sebab pa boley tengok sendiri leapad ni..
then apa function yang ada..
100 application leh download di dalamnya..kalau nak lagi banyak game education ada di jual asing..:)

specialnya..ada video, camera, stylus and touch screen also..
dan di beri juga extra stylus..sangat berguna untuk kids..


pasni harap handfhone dah tak jadi sasaran..
sianla dekat ibu..tak berpeluang langsung nak guna..hehe..







thanks mia...dah terima parcel ini dengan selamat..:)










time ni saidatul takder..
ikut maklang pergi opis...
sampai je rumah jerit-jerit dia ..seronok..dah tahu memang untuk dia agaknya..:)








semuanya ada tertulis di sini..
cuma kena study sikit before used..


















macam besar galaxy tab..






atta....thanks so much..:)
saidatul suka sangat..
insyaAllah saidatul akan belajar pandai-pandai...:)

ibu dengan atta sentiasa mendoakan....amin...










p/s : minta maaf..bukan untuk menunjuk..tapi untuk encik hubby di lautan yang nak tengok...:)
harap faham ye...:)

jom nyanyi...:)



agak lama tak update blog..last update pasal tahun 2012..
pastu terus senyap sunyi..
just melawat blog kengkawan ..


al kisah..semalam saidatul temankan ibu ke klinik..
start dari semalam..ibu kena pergi hari-hari ke klinik..
hanya check blood pressure dengan air kencing..
di sebabkan dari awal preggy berat asyik naik 2kg..pastu 4 kg..
tak pernah kata nak turun..may be makan lalu sangat agaknya..
sampai doctor pakar pun hairan..kenapa mendadak sangat naik..
no komen la doctor....salah saye kot..


setakat ini blood pressure still di tahap yang baik..110/70 dan kadangkala ke 120/70..
apapun ibu doakan..anak ibu sihat di dalam perut ibu..
moga selamat di lahirkan dan di beri kesihatan yang baik..amin..






lately..saidatul dah pandai nyanyi lagu barney..nampak clear jugakla apa yang dia sebut..
lagu twinkle-twinkle, i love you, 123 ( tp ada yg skip jugak ), abc..(ada jugak skip )..hehe..
janji saidatul dah boley sebut perkataan tu...







video










ngalah macam orang-orang besar..
macam dia pulak nak datang cek perut..hehe...



















saidatul behave je teman ibu...
time ibu nak kencing pun dia sanggup tunggu depan pintu tu..
pastu mula la hampar kain lampin die..cakap nak mayang ( sambahyang )
dok buat lawak dalam klinik plak..adoila..hehe..

apapun thanks sayang..jadi budak baik time teman ibu..
pasni hari-hari ibu leh bawa saidatul..
dah nak jadi kakak kan..kena belajar berdikari..:)






nanti kita sambung tajuk lain pulak..
atta insyaAllah sampai port Aussie esok..
dah warning tak sabar nak buka blog..



bye..bye..
Related Posts with Thumbnails