Saturday, December 31, 2011

selamat tahun baru 2012.....

Assalammualaikum...................:)


hari ini date cantik sangat-sangat 01-01-2012...
buat mereka yang sambut birthday pada hari ni..SELAMAT HARI LAHIR...
moga di kurniakan rezeki yang murah dan di beri kesihatan yang baik..AMIN..



belum terlambat untuk saye mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU buat kengkawan semua..
dan special dedicated buat suami tercinta yang berada di kapal SERI ANGGUN...HAPPY NEW YEAR SAYANG..
walau tanpamu di sisi..kami sentiasa ingatkan atta..we miss and love you sayang..:)



di tahun baru ini juga saye berharap...

saye akan menjadi manusia dan isteri yang lebey bersyukur
meningkatkan amal ibadat kepada Allah SWT..
menjadi isteri yang lebey baik buat suami tersayang dan juga ibu yang terbaik buat anak-anak yang di kasihi..
nak buang amalam boros...:)
moga kami di murahkan rezeki..di beri kesihatan yang baik...
moga tahun ini memberi lebey keberkatan buat kehidupan rumahtangga kami...

AMIN YA RABB..AMIN RAHMAN...AMIN YA RAHIM..









moga hari ini..tahun ini..memberi kami sinar bahagia..
ku syukur atas nikmat ini..kerana kami sekeluarga masih di beri kesihatan yang baik untuk bernafas di muka bumi Mu ya Allah..


dan pada Mu juga ..
ku pohon..moga kasih sayang family kecil ini
sentiasa berpanjangan hingga akhir hayat..

kami bertiga tak sabar menunggu adik keluar...:)
moga semuanya berjalan dengan lancar..AMIN..









salam sayang buat semua and selamat tahun ...2012..
kenangan 2011 akan sentiasa terpahat di hati ini..past is past..life must go on..



bye..bye..


Thursday, December 29, 2011

buah tangan..:)



Assalammualaikum......:)


hari ini rasa happy sangat sebab dapat something dari yang tersayang..
thanks dear..ingatkan nak pos sekali tuan ke sini..hikhik..
lagi suka kalau empunya badan ada di sini..:)


pukul 10.30am tadi..pos laju datang rumah..
ingatkan parcel yang kebiasaan selalu beli online..
rupanya cinta hati dari nun laut biru hantar buah tangan ke sini..


saidatul lagi excited bila setiap kali ada parcel sampai di rumah..
dia yang kalut nak buka..
kali ni lagi bertambah happy sebab atta kirimkan something for her..


atta must tak sabar nak sampai ke Japan..
nak tengok blog ber update kan..
jangan risau..ibu dah update dah..baca sampai muntah hijau ye..hehe..


atta tengokla anak kesayangan atta nih..
excited ooooo...bila tengok barang-barang nih..hehe..
camni la bila sang suami jauh dari keluarga..
pengikat kasih sayang di antara suami,isteri dan anak..
sangat berharga moment ini..
tak semua yang melalui perkara ini..kan..kan..kan..


bukan sahaja hadiah..malah kad..surat-surat cinta yang penuh dengan kata-kata indah..
lebey mengeratkan kasih sayang..
nak call selalu..bukan senang..kadang-kadang line di laut mana la ada..
jadi perantaraan kami dengan email..itu pun dah kira sangat-sangat berbaloi..:)








parcel dari suami tercinta..
terima kasih banyak-banyak kanda..
kalau boley pos lagi..hahaha...










aksi saidatul..
bukan ibu yang ajar ye...dedicated untuk atta tu..:)












atta..terima kasih sekali lagi..
ibu suka baju-baju tu..
cola and kangaroo..untuk saidatul...
coklat and fridge magnet..
buah zaitun tak dapat nak makan jugak..
kena tahan di imegresen japan..huhu..sedeynya..



tapi apapun..yang ni pun dah buat kami surprise...:)










atta....thanks atta..sedap coklat ni..
saidatul sayang atta..









we love you sayang...









p/s : sekarang tengah buat preparation nak pos barang-barang untuk incik nizam ke Aussie...tungguuu...:)

Tuesday, December 27, 2011

last week...






minggu lepas hari jumaat..
plan just nak teman cousin ke bank islam untuk ambil geran kereta di butterworth..
ingatkan lama jugak nak ambil document..
rupanya tak sampai setengah jam..hehe..

alang-alang dah sampai ke butterwotrh..
terus plan ke jusco....
sebenarnya teringin nak makan takoyaki di Queensbay..tapi malas nak bersesak di jambatan..
kan hari jumaat orang penang keje..


so tempat yang dekat semestinya jusco la..
tempat kami suka lepak..hehe..
terus zasss ke sana..
kami sampai pun before solat jumaat..


dah sampai sana si ibu pulak berjanji dengan anak..satgi terus naik kete yang ada di jusco tu ye..
rupanya saidatul ni jenis ingat dan simpan dalam otak..
sampai je terus tarik tangan ibu..
alamakkkkk..last-last habis la..semua orang dah sewa...
kan masih school holiday..orang must la ramai..aduh..

saidatul start cranky dah..
ngamukla dia..sorryla sayang..mana ibu nak tahu..huhu..


takmau bagi nangis beli la apa-apa yang boley buat dia diam..
then bawa ke pameran chrismas tree..
mainla di situ kejap...
naik ke food court makan-makan..then bawa saidatul main lagi..








puas hati nampak muka saidatul..
dapat main...
takpa la sayang..lebey baik dari nangis je..hehe..











video

saidatul tengah main bowling..:)










ada jugak muka maklang dengan maklong..
kanak-kanak riang camnila..hehe....











post cantik buat atta yang jauh di mata...
rindu atta banyak-banyak..
we love you sayang..:)









ibu yang makin chubby...
dengan budak comel..






dah letih main...
singgah solat dulu..then tukarkan pakaian saidatul..
hope nanti dapatla kete yang saidatul nak naik tu..
kesian saidatul..


rezeki saidatul..nasib ada satu kereta di bahagian customer service..
itupun kami dapat dah last minute..time nak balik..
bawa saidatul round-round dalam jusco..
hehe..tengokla driver yang drive...
kuang..kuang...








keletihan bawa kete...
boley excident camni..hehe...
sampai ternganga mulut tu..
letih sungguhla anak ibu..:)






ibu ,maklang and maklong pun dah letih jugak..
jom balik....:)


bye..bye..

Friday, December 23, 2011

dari KEDAH-KUALA LUMPUR-PAHANG..




Alhamdulillah sudah selesai menghantar adik saye yang second last ke Pahang..
please ecah..belajar rajin-rajin ye..
dapatkan pointer yang terbaik..:)


perjalanan kami bermula dari kedah ke kuala lumpur dan seterusnya ke pahang...
perjalanan memang menyeronokkan..tapi keletihan yang paling menjiwai kami time tu..
huhu..perjalanan yang panjang..


seawal jam 8.00 pagi kami bertolak ke Kuala Lumpur..
singgah makan di bukit gantang..:)
bawa bekal dari rumah...makan sandwish sardin dengan scramble mayonis..yummy...:)








singgah mengisi perut..
sebelum sambung perjalanan...






Alhamdulillah..kami sampai ke KL dalam pukul 1pm..
singgah jenguk mertua di cheras..
terima kasih buat ayah and mummy..sudi masak untuk menantu and cousin-cousin yang datang..

selesai mandi and solat di rumah mertua..
terus bersiap and gerak ke sentul..
berjumpa my bff yang akan sama-sama ke triang...
kami tumpang bermalam di rumah ct..thanks banyak-banyak untuk ct dengan family yang susah payah siapkan makan dan tempat tidur untuk kami..
terharu sangat....:)



rasa macam duduk di homestay..
serius memang syiok di sana..cuma masa sangat mencemburui kami..
insyaAllah ada rezeki kami akan sampai ke sana lagi..






seronok sangat dapat datang rumah ct..
makanan yang di hidangkan..memang best..
terima kasih kasih kepada mak ct..yang susah payah untuk semua ni..

terharu kami di layan seperti ini..
menu-menu yang di hidangkan..
ada masak lemak ikan patin yang tak pernah saye rasa..
sambal belacan pedas gila..:)
sayur..ayam masak lemak...
tempe goreng..
ayam goreng..

kenyang sungguh..hehe...




kami sampai ke pahang (triang) lebey kurang dalam pukul 8 lebey..
malam-malam tak berapa nak nampak..tu yang sampai lambat sikit..
tapi semuanya selamat sampai..


esok pagi dalam pukul 8.30.kami gerak ke kuantan..
ambil masa dalam sejam lebey..masuk highway..jalan yang memudahkan..
pukul 11 dah sampai ke POLISAS...






tahniah buat makteh sebab berjaya masuk ke POLITEKNIK...
manfaatkan peluang yang ada..
tak semua yang terpilih ke sini..
all the best sayang..moga success...:)










before gerak balik ke KL semula..
kami bergambar kenang-kenangan..
bila pulak nak sampai taktaula..hehe...

me and ct...
my roomate di kolej..:)
until now still keep in touch..








my sibling...cuma abang je tak ada..:(










bersama cousin yang sudi teman ke sini..
thanks..nanti kita datang lagi.heheh...









buat ai'ishah..
jangan sedey tau...
2 tahun setengah kejap je masa berlalu..
yang pasti belajar rajin-rajin di sana..

abaikan binatang-binatang (harimau kumbang,kera,babi hutan)..
depa pun nak study jugak..
insyaAllah doa yang baik-baik..
moga terpelihara..:)











dah hantar adik..singgah jumpa my cousin...







dah selesai keje kami di pahang..
sepatutnya hari tu juga kami balik ke kedah.
memandangkan semuanya pakat letey..
kami bermalam di SWISS HOTEL..di jalan tunku abd rahman...
dekat je dengan dataran merdeka..

keadaan di kuantan kerap hujan sekarang ni..
so kami terpaksa stop di R n R temerloh / gambang..(dah tak ingatla..)
makan nasi lemak dengan pulut sambal yang mak ct bekalkan..
baik kan..seronok kami makan dengan penuh selera..







before ke dataran..kami singgah di MacDonald dulu..
tempat lepak time berkawan dan bercinta dengan incik nizam dolu-dolu..
i miss him so much...:(










dah alang-alang sampai masjid india..
malam tu kami ke dataran merdeka..
memang happening..dengan orang ramai...
seronok jugak sekali sekala lepak di sana...

saidatul pulak buli pak-pak sedara....
bagus betul anak ibu nih..









ibu biarkan aje saidatul main...
ibu tak larat nak kejar..
dengan kaki bengkak...banyak drive sangat....
huhu....letey sungguh...





balik hotel semula..
terus tido..memang letih sesungguhnya..
esok nak jenjalan ke SOGO n MASJID INDIA..
nak beli apa yang berkenan...hehe...







bye-bye swiss hotel...
price okayla..
berpatutan..
2 bilik family room..dapat price 260 include tax..
and include for breakfast 6 orang...

insyaAllah kami datang lagi..:)








lega dah dapat update ....:)





p/s : buat suami tersayang...thanks ye...i love you so much...:)

Friday, December 16, 2011

nasi lemak...


Assalammualaikum....
selamat berhujung minggu buat semua..
masing-masing ada agenda tersendiri kan...

hari ni saye hanya di rumah sahaja..
merehatkan diri sebab esok nak gerak ke pahang...
singgah ke KL..jumpa mertua...then terus ke triang..insyaAllah..moga perjalanan kami di permudahkan...


entry hari ini tentang makan lagi..
sampai bila nak stop tentang makan ni..nampak sangat madihah dah makin momok..
tapi incik nizam cakap..dia sayang..sayang sangat-sangat..insyaAllah..hehe..


semalam kami ke penang..
berjalan lagi kan...tapi jalan-jalan kami ke sana hanya berjalan kaki sahaja..
park kereta di jetty then naik ferry...
rindunya moment tu..kenangan kejar ferry..nak cepat sampai ke opis..
rindu makan roti sandwish dalam ferry tu..sempat jugak beli..

cuma ada beza sikit..ferry PULAU ANGSA..kalau dulu just untuk penumpang..sekarang dah campur dengan kenderaan pulak..tapi okayla..
harga untuk pejalan kaki macam biasa..still RM1.20..untuk budak-budak below 5 years free of charge..:)


tujuan ke sana semata-mata nak makan nasi lemak Ali..
rindu tahap dewa..tahap cipan sudah..hehe..dulu kalau pi keje..memang must stop di kedai tu..
nasi lemak daun pisang..aroma dia memang best..
pelbagai kaum membeli...cina,india,org putih,melayu semua pakai mai beli..
kalau tak percaya mai singgah sendiri..tengok sendiri..:)


kali ini picture-picture tak di edit pun..
blog saye buat hal pulak..tak tahula kenapa..







dalam ferry...peace...
saidatul nampak kapal sedang anchor..
dia tunjuk...atta...sayang atta..
(means saidatul dah faham..atta keje di laut..)







rasa macam dok negara luar pulak..
bangsa asing punya la banyak..
nepal ada,burma ada, bangla ada..huhu..pening..pening..








ni picture time balik...
lengang je...saidatul pulak jenjalan dengan pakngah and pakcik..
sayang sungguhla depa dekat dia..haih..atta takdak..pak sedara ada kan..
tapi di mulut sebut atta je sepanjang duduk dalam ferry..nampak kapal besar lagi..sebut atta..sayang atta..hehe..









masa jenjalan ke kedai nasi lemak..
bertembung dengan tok and tokwan yang dah uzur..
tak tahu la mereka gaduh ke or si bini berbisik dekat si suami..
mungkin pendengaran si suami dah kurang jelas..
tapi nampak sangat loving couple..
seronok tengok..tukang tangkap gambar..sape lagi kalau bukan saye.huhu..
nampak sangat pulun..haha..ada aku kesah..:)











subhanallah...bini sapa yang sangat-sangat bolat tu..huhu..
posing depan kedai nasi lemak..
buatla keje gila sekali sekala..











tengah tunggu order..kami beli 25 bungkus nasi lemak..
saye ulang ye..25 bungkus nasi lemak..hehe..
kami nak yang panas-panas dari tong..
hehe...

nampak dak berderet nasi lemak yang dah siap..
tak silap saye..di buka awal pagi..di tutup jam 5 petang..













sambil menunggu...
kita bergambar dulu...
hari jumaat orang tengah keje..
so kami sampai bukan lunch time..takderla berebut-rebut..:)












bukan kami je tengah tunggu turn...
mamat omputih pun nak beli jugak...
teruja kot tengok banyak nasi...












sedang bertungkus lumus mebungkus nasi lemak yang kami order..
panas-panas baru ada feel nak makan..:)











pakngah dengan saidatul...
pakngah layan je perangai saidatul..
syiokla dia,...










pakngah handsome dak..
masih bujang tapi dah ada orang booking..hehe...












kami dah pun dapat nasi lemak yang di beli..
sekarang on the way nak naik ferry balik..
nak lepak di tempat mini gathering yang baru-baru ni saye ada ceritakan..:)
















muka excited nak makan ni...
memang puas hati la dapat mai beli nasi lemak..
(kami semua memang suka makan nasi ni..rasa,bau,aroma memang best..tryla..)















tudia....dah buka dah nasi lemak..
pergh..aroma dia menyusuk di hidung...
jemput-jemput..
ada yang makan 3 bungus, 4 bungus, 5 bungkus..
semua perut tongkang..hehe..














and last picture budak kecik yang comey ni..
dia pun excited nak makan..
seronok tengok pak-pak,mak-mak menakan makan..:)







atta....takmau jeles na..
kita ada masa lagi..nanti kita pi lain..ok cayang..
apapun ma makan 3 bungkus..satu untuk pa,satu untuk ma dan satu untuk baby dalam perut..hehe..


memang seronok makan nasi lemak..dengan angin sepoi-sepoi bahasa..
sape yang teringin nak pi...sila-sila la..seronok..





bye..bye..







Thursday, December 15, 2011

mini gathering...:)







Alhamdulillah..sudah selesai mini gathering geng utara..
even hanya enam orang sahaja..di sertai dengan dua orang hubby yang sporting and adik-adik saye..
still terasa kemeriahan itu..

thanks buat kengkawan yang sporting..
thanks jugak buat elya yang sudi suggest kan tempat yang best tu..

insyaAllah kita akan adakan lagi..
untuk kengkawan yang tak dapat turut serta hari ini..
ada yang last minute tak dapat hadir...
tak apa..kami faham..masing-masing ada keje...
insyaAllah kita jumpa lagi untuk plan gathering seterusnya...:)
okay..jangan sedey tau..


gathering kali ini kami semua sepakat buat di R n R bagan ajam..
dekat jugak dengan penang port..kawasan yang tenang..
pemandangan pun cantik..pantai yang best..dengan kapal-kapal besar pun tengah anchor..hehe..

bila tengok pantai..nampak kapal..terbayang muka incik nizam..
tengah berhempas pulas bekerja untuk mencari rezeki...
moga atta murah rezeki selalu..kami pi mana pun tak pernah lupa..
kalau kami makan sedap..kami akan up lagi tanda kami makan untuk atta..(hehehe....)



kami pakat-pakat bawa potluck..
macam-macam ada..best bila time makan..
tambah mak buyong ni hentam makan ikut suka hati..hehe..
menu yang kami bawa..ada bihun singapore, cucoq badak, agar-agar oreo, cake coklat kiwi, ada sandwish, begedil, ada makaroni cheese bakar,sardin roll, mini murtabak, jeruk pelam, cake, and paling best muna bawa air satu tong..huh..tengok air seronok bagai kami ni..hehe..







tadaaa....
menu kami semalam...
macam-macam ado..makan sampai perut nak pecah..
tapi yang pasti..jadi tong sampahnya..saye la..hehe..
sapu habis..bawa semua makanan balik rumah..heheh..










sedang menjamu selera...
dah tak pandang kiri kanan..
baca bismillah dak tu..hehe...













sekali sekala berjumpa macam ni..
rasa seronok..
bertambah-tambah erat silaturrahim..
syukurla di kurniakan kawan-kawan yang baik..
insyaAllah moga kekal selamanya...AMIN....









sudah kenyang..
seisi bergambar..untuk kenang kenangan..
selalu dah bergambar...must ada yang jemu, meluat tengok kami kan..
ada kami kesah ?????..huhu..












dah macam tong drum yang baju purple tu..
tak bangun mana-mana pun..
makan aje kejenya...hehe..








ada lagi ???
jangan bosan tatap wajah-wajah kesayangan incik hubby masing-masing...
kami semua wife seafarer yang gagah, berani....hahah..












mak dara, ibu dara and anak dara..
pilih je nak yang mana...
berapa harga kita fikir kemudian...hehe....
comey-comey belaka...:)












pemandangan di R n R bagan ajam....
nampak dak orang yang berdiri baju pink tu..
suami kesayangan muna sarah...:)..
nampak macam tak sabar nak naik kapal je...hehe..















dah time maghrib...
masa untuk kami beredar...
maghrib..maghrib...











seronok dan puas hati dapat join mereka-mereka..
insyaAllah ada rezeki kita berjumpa lagi..


bye..bye..:)

Wednesday, December 14, 2011

tanjung dawai..




hampir berminggu blog ini sunyi sepi..
ada yang tanya kenapa tak update blog...(SAYE MALAS)....
sampaila semalam incik nizam sampai ke Aussie pun dia ada tanya.."sayang ada update blog tak"
ada suamiku..tapi tak banyak mana pun..
tak silap ada dua entry je...


sorry ye suami ku..must perasaan sedikit kuciwa pada diri incik nizam..
entahlah..kadang-kadang angin datang nak update...
memang akan update dengan penuh jiwa dan raga..tapi bila wujud perasaan malas itu..
i'm so sorry..takleh nak elak dah..hehe..


takpelah hari ini kita try update sikit-sikit..
benda yang tersimpan lama kita citer sikit-sikit jugak..hehe..


dua minggu lepas saye bersama adik-adik and cousin ke tanjung dawai..
saper yang tak tahu tanjung dawai tolong angkat tangan..:)

tanjung dawai area dalam kawasan kedah..mudah je nak datang..lalu merbok..akan jumpa la signboard tanjung dawai..
kalau sampai sana ..memang ada banyak ikan-ikan kering, ada belacan,asam and sebagainya..
pilihan banyak just sediakan duit..
tak terkecuali jugak..ikan-ikan bakar, sate..
nak makan di tepi pantai pun ada..memang syiokla..time petang hingga ke malam yang happening...


hari tu kami sempat sewa satu boat..
senang satu family nak masuk..privacy sikit..ramai-ramai kang terbalik pulak..hehe..
sewa not bad la..ada RM40 and ada RM80..
kami pilih RM80..dia bawa jalan jauh sikit..ok jugaklah..berbaloi..hehe..










budak excited nak naik boat..
dengan spek mata maklang..
dah nampak macam mata lalat pulak..hehe..













boat dah gerak time ni..
saidatul sedikit cuak...
pujuk dia..anak orang kapal takleh takut..
kena berani macam atta...
baru orang cakap anak orang kapal kuat...hehe..



saidatul dah start okay..
dah start berani...:)










tercapai jugak impian maklang..
excited dapat naik boat...hehe...
even sebelum dah pernah naik kan...









saidatul dengan pakngah zaim...
angin kuat sebab boat laju..
tapi saidatul tahan je..kuatnya anak ibu..:)














bergambar dengan maklong pulak...
saidatul memang bestla..
sporting...

















orang ramai jugak time ni..
kami makan goreng-goreng je..
next time mai pekena ikan bakar..
sate sempat jugak kami rembat..sedap..lembut..kalah sate kajang..hehe..














maklong sampai terpejam mata la..
punya excited nak bergambar..hehe..
ibu jugak yang maintain cun....(haha..perasan kejap..)







macam-macam aksi ada..
ternganga la....terjelir la..
ya Allah .....apa nak jadi ni..hehe...














my cousin yang sporting...
five sibling..just sorang lagi takder sebab keje....
happy family kan..










sudah berfoya-foya...
sudah makan-makan...

kami gerak mencari barang-barang kering and basah...
sempat beli untuk makcik-makcik ku..belacan and asam jawa...

next time boley datang lagi....
nak pekena ikan bakar pulak..




have a nice day,,

hari ini ada potluck dengan geng utara di tepi pantai...
wah..tak sabarnya...




bye..bye..
Related Posts with Thumbnails