Monday, November 28, 2011

happy birthday both of you..




Assalammualaikum......

rasanya masih berlum terlambat untuk saye mengucapkan SALAM MAAL HIJRAH buat semua umat islam sedunia..
moga pernghijrahan kali ini..lebey bermakna..lebey istiqmah...
buang yang keruh kita ambil yang jernih..:)



jumaat lepas pergi alor setar..
celebrate birthday dua anak cousin saye....


HAPPY BIRTHDAY BOTH OF YOU....ATIRAH AND ATIKAH....
moga di murahkan rezeki di berikan kesihatan yang baik dan menjadi anak yang solehah buat kedua orang mu..

suasana meriah sebab bunyi suara-suara kami..hehe..
riuh rendah di rumah my cousin..
dengan jerit sana sini..
dengan gelak tawa..
apapun we have fun together..







request by atirah...
nak angry bird..hehe..









congrats makteh ecah..
berjaya menghasilkan cake choc moist..
bersengkang mata sampai pukul 5am tu...:)


















birthday atikah and atirah..
alahai..budak belakang tu pun nak tolong potong cake jugak..
hehe..sibuk je...









ibu with saidatul..
before ke rumah cousin...










dah sampai dah..sempat tukar baju saidatul..
berpeluh-peluh main dengan cousin-cousin dia..
bukan selalu jumpa kan..







geng-geng yang hadir awal...
yang lambat tu sorry na..










my cousin with her daughter....
thanks kak yah sudi goreng bihun and mee..even dah last minute..huhu...










dalam pukul 6.30 kami gerak balik ke sungai petani..
before balik sempat singgah sekejap di shopping mall pacific..
saidatul mula okay je..
lama-lama nampak dia letey sangat...
ibu pun tak perasan kenapa time tu..






sian saidatul...
sorry sayang...ibu doakan moga cepat sembuh yer..









dari dalam kereta saidatul dah pengsan..
sampai rumah tido sekejap then terjaga...
masa ni saidatul dah sakit lidah..

patutla di rumah maklang tadi..saidatul tak makan pun..
asyik minum air ice je..rupanya dia sakit lidah..
moga cepat sembuh sayang..








actually hari jumaat tu saidatul memang nampak tak larat.
tapi ibu ingat tak dak apa-apa..
esok tu ibu bawa pi jusco perda(sabtu) pulak...
masa tu nampak kaki dia naik macam ruam..
dengan buat perangai di sana...ya Allah..penat sungguh..

tak sangka rupanya campak..
tapi.......sampai sekarang di kaki je jadi...pelik jugak...apapun..takyah kuar rumah untuk sementara...
duduk di rumah diam-diam...

dah sihat nanti..ibu bawa jenjalan....
okay sayang...:)



love you saidatul...
atta pun rindukan saidatul..mmuahs..




Wednesday, November 23, 2011

gathering lagi...:)






Assalammualaikum....:)

hari ini 23112011....senyum lebar kan..dah lega settle hutang pemiutang dengan bank..
yang berbaki boley buat saving..betul tak?

terima kasih atta..elaun kasih sayang yang di beri..
insyaAllah ibu akan maanfaatkan dengan sebaik mungkin..please percayalahhhhh......:)

date hari ini juga ada dating bersama kengkawan yang senasib dengan saye....
thanks kak rafidah sebab sudi berjumpa dengan kami semua...
Alhamdulillah kita dapat juga jumpa..even ada last minute kengkawan yang tak dapat hadir..
jangan risau buat kengkawan yang tak dapat hadir..next time kita akan buat lagi..


pertemuan hari ini..bukan pertemuan terakhir..
sure akan ada lagi...lepas ni port kita di tempat lain pulak..
nanti boley suggest lagi..:)


pertemuan kami hari ini..di TESCO SUNGAI PETANI..
rasanya port tu sangat okay..sebab kami semua pilih di food court..
senang nak berborak lama-lama..takdak orang nak marah..
nak gelak ikut suka pun takpe..hehe..


plan asal nak berjumpa pukul 11am..tapi pakat ada hal...
orang pertama sampai adalah puan elya..hehe..
di susuli kak rafidah and saye..
then ketibaan puan maiza..even terlambat..but kami still dapat berjumpa..
then puan muna yang ada hal tadi..and last..puan idzalia..hehe..janji jumpa..kan..:)

lama jugak kami borak-borak..pukul 3 lebey baru selesai meeting kami..
sempat jugak capture picture di sana..
moment yang bukan selalu ada..tambah orang jauh datang ke sini..:)








kami ber enam..
kak rafidah,elya,muna sarah,idzalia,maiza and me...
riuh suara and gelak tawa kami..:)








peace....:)
tengah gosip cerita apa tu....






gelas-gelas kosong...
penuh atas meja...
senyum aje..tak perlu kata apa-apa..:)








awek-awek cun....
kecik molek...bila la dapat badan camni..hehe..







saye yang kembang..
hidung pun kembang semangkuk sudah..
dengan kak rafidah comey..:)








wife orang kapal yang kuat..yang tabah...
yang berjiwa kental....:)









mia comey...behave je dia...






dah abis berjumpa di tesco...
masing-masing pakat nak balik..
kak rafidah dah nak gerak ke padang besar..
nak shopping ...jangan lupa diha di sini...hehe..



actually diha dengan elya..tak bawa anak masing-masing..
kami jadi single untuk beberapa jam..hehe..
so ada masa terluang...kami bertiga berjimba ke tempat lain..
cuci mata di gulatis,di jakel then last pegi YOGO GOYO..(apa kemende la tu..) nama pelik je kan..







sedap...harga pun okayla..tapi kena pandai-pandai..hehe..








deco menarik..
tenang..









pilihan kami bertiga..
cuba teka berapa harga setiap satu...:)








and big thanks buat elya and maiza...
sudi teman mak buyung ni menikmati yogurt ice cream di sini..
rasa lega dah masuk dalam anak tekak..hehe..


nanti kita datang lagi...:)







lebey kurang pukul 5 lebey baru sampai rumah...
rasa happy sangat dapat jumpa kengkawan..
insyaAllah kita buat potluck pulak lepas ni..hehe...



buat saidatul..ibu tak lupa saidatul tau...:)
buat atta sayang..thanks izinkan ma join ..love you so much..:)

Sunday, November 20, 2011

dia..membahagiakan..:)



salam hari ahad untuk semua kengkawan yang di sayangi..:)

hari ini mood nak update blog sangat-sangat seronok..:)
dalam kereta time hantar adik pegi keje tadi..
ketawa saye sorang-sorang..bukan ketawa sikit-sikit..banyak jugakla..


macam-macam gelagat dapat saye tengok...
bukannya gelagat manusia di luar....tapi ada sorang hamba Allah di dalam kereta saye..hehe..
tak lain tak bukan anak dara saye..

ada orang tanya..(saidatul macam mudah di jaga..)....
hehe..rasanya ibu-ibu di luar ada jawapannya kan..
depend pada diri anak-anak dan juga ibu bapa yang mencorakkan..
ada yang mudah dan ada yang tak mudah..


anak-anak ibarat seperti kain putih..
adakalanya anak-anak di luar jangkaan..nak nangis,nak memberontak,nak jerit..itu semua di luar jangkaan kita..
apapun lebey baik kita biarkan..tapi tengok pada keadaan..
kalau perlu marah..kita marah..tapi marah ada caranya..:)


seperti diri saye jugak..
adakala saye marah(sampai jiran boley dengar suara ibu..keh..keh..)..adakala saye cubit..tapi bukan cara penderaan yang saye lakukan..
cara lembut tapi tegas..haha..(betoi ka nih..)


bila malam..anak tidur..saye biasakan diri meminta maaf pada anak..
kerana waktu itu anak sedang tidur-tidur ayam..dia akan dengar apa yang kita kata kan..
dengan cara ini sedikit sebanyak kita akan melatih anak..dan jugak..anak akan memahami..dan tidak menyimpan dendam bila besar kelak..
anak-anak mudah ingat apa yang kita lakukan padanya..

(cara ini saye dapatkan dari artikel dan juga saranan dari 2 orang ustaz and ustazah)
artikel saye dah tak ingat saye goggle dari apa..sorry na..:)


buat kengkawan sudi-sudi la kongsi petua bagaimana nak mendidik anak ye?....





tadi dalam kete...saidatul letey sebenarnya..tapi mata tu degil takmau tido..
lastly ibu buat susu panas..dia surrender jugak akhirnya..
tengokla gaya dia tidur camne..





posisi pertama :
baru sudah habis minum susu...
dah selamat tidur...






posisi kedua :
masih bertahan dan belum tumbang lagi...:)










posisi ke tiga :
air susu dah turun dari mulut...:)
masih bertahan belum tumbang..:)










posisi keempat :
hehe..still same...
macam-macam gaya kan...:)









posisi ke lima :
alhamdulillah..sujud pulak...:)






posisi ke enam :
bila dah sujud..memang tak akan pusing ke mana-mana lagi..
so ibu stop di tepi jalan sekejap..
ibu alihkan dia ke hadapan..letak elok-elok...:)

sejuk and sayu hati ibu bila pandang wajah saidatul..
ibu rindukan saidatul..
gelak tawa saidatul..
tangisan saidatul...
dan segalanya tentang saidatul...












last video ni time atta call saidatul...
sepatutnya ada 2 video..time (1) saidatul tengah ngadu dekat atta yang ibu marah and cubit dia...tapi tak sempat nak rakam sebabnya battery low...rugi pulak rasa...time (2) dia asyik sebut nama saidatun..and atta je..nama ibu memang takder..cedeynya..:(








video





anak-anak penyeri sesebuah keluarga...
adanya mereka..lebey mematangkan diri kita..

so...
didik anak kita sebaik-baiknya..
kerana kita yang mencorakkannya...

moga mereka manjadi anak yang solehah..anak yang cerdik dan berakal..anak yang sentiasa membanggakan kedua orang tua...AMIN...:)





bye..bye..

Thursday, November 17, 2011

saidatul di usia 2 tahun....




sekejap je masa berlalu....
saidatul dah pun masuk 2tahun 2bulan...
dan tak lama lagi saidatul nak dapat adik..hehe.....


entry hari ini just nak story tentang anak dara saye yang dah berusia 26 bulan..masa berlalu dengan pantas...
nampak saidatul semakin bijak...Alhamdulillah..moga bijak sehingga dewasa sayang..
hari-hari saidatul akan cakap "adik dalam pewut ibu"..so sweet kan..

she know..tak lama lagi dia akan dapat kawan baru...adik baru..dan akan berkongsi kasih sayang dengan adik baru..
semestinya anak-anak perlu di beritahu seawalnya...
supaya dia mengerti...apa itu adik..apa itu kawan...dan apa itu kongsi..
even saidatul baru 2 tahun.insyaAllah...anak-anak kecik mudah faham dan mudah memahami dengan melihat dan mengenal..


setelah dua tahun dua bulan menyusu sepenuhnya dengan susu ibu...
kini dah beralih pulak kepada susu formula..
nampaknya susu saye dah kering sekeringnya..tapi syukur..dia dapat sepenuhnya dari saye...ALHAMDULILAH..
impian saye telah di makbul kan...


kali pertama nak berpisah susu dengan saidatul rasa serba tak kena..
sedey dan berserabut..
tapi kena kuatkan semangat sebab baby dalam womb perlukan saye..
insyaAllah saidatul dah pandai..dah boley berdikari..
anak pelaut kena kuat..kena tabah..seperti atta saidatul....
moga suatu hari saidatul akan memahaminya..:)
ibu dan atta sayangkan saidatul..
sama sekali kami tak akan bezakan kasih sayang even saidatul akan dapat adik nanti..



sambil menaip mata sempat jugak tengok pertandingan bola sepak di antara MALAYSIA dengan INDONESIA..
nampaknya MALAYSIA di hadapan sekarang..hope..mereka berjaya dapatkan satu goal lagi..:)
menang atau kalah itu adat permainan..tapi usaha kena usaha jugak kan...




jom arr layan picture-picture budak kecik ni..tak lama dah nak jadi kakak pun...











anak perempuan kan..
tak kan lari dari benda-benda camni...:)








siap tempek dekat pipi dah..
layan je la...











ibu...dah cantik dah kan....
atta...see your daughter...:)







hahaha...comey dah tu....:)
atta sayang dekat saidatul..jangan risau..:)












lega dapat main tempek-tempek..
kita bergambar plak..

dalam shopping mall tu..dengar suara saidatul je jerit-jerit..
ibu rasa macam nak gigit-gigit..hehe..











play more learn more...
suka tengok keadaan saidatul camni..
khusyuk membaca..
khusyuk layan citer cartoon...














anak ibu dah besar..
rindu saat saidatul time baby...
masa berlalu dengan pantas...














mimpi indah sayang....











ikut dan nak tido mana pun...
ada aku kesah..hehe....











khusus buat atta yang jauh di sana..'
kami rindu atta..
kami sayang atta..
tahun depan insyaAlllah kita jumpa..










salam sayang buat semua...:)

Tuesday, November 15, 2011

ole-ole dari Aussie..






birthday dah lepas seminggu yang lalu..
tapi incik nizam tak lupa kirimkan sesuatu untuk si isteri..
terima kasih sayang sebab tak lupa isterimu di sini...:)


11hb yang lepas....posmen datang rumah...
kerap jugak beli berang melalui online..tapi hairan..cepat sangat sampai..
barang apa yang saye pesan??


dengan senyum ke telinga..
incik suami post kan kad raya....eh...kad bufday..hehe..
ada bunga-bunga lagi..jiwang sungguh kan..
sayang kamu banyak-banyak...

ingatkan kad sahaja..rupanya ada benda yang saye suka incik nizam cuba cari di sana..
sebab suka makan buah zaitun..sedaya upaya incik nizam usahakan..
thanks sekali lagi sayang..


masa pregnant kan saidatul..kapal sebelum ni pernah masuk ke MESIR....
time tu saye paling seronok..sebab dah minta tolong incik nizam carikan buah zaitun fresh..
Alhamdulillah dapat juga makan untuk sekian kalinya..
rindu bumi anbiya..terbayang semasa berada di sana..

tapi sekarang keadaan di sana tak mengizinkan saye lagi untuk ke sana..
bahaya di mana-mana....dengan perang.perebutan kuasa..



camtu jugak di negara kita..
terlalu ramai manusia...sampai tak dapat nak menilai yang mana baik dan yang mana buruk..
saye pun tak kata saye baik..nobody is perfect..so tengok diri sebelum berkata-kata..
jangan sesekali memfitnah..jangan sesekali mencaci maki..jangan sesekali tikam bertubi-tubi..:)
(opsss...ada tersentap ke???? maaf banyak-banyak..sape makan cili..dia yang terasa..)

opsss.....out of topic...sorry...

jom sambung balik...apa yang di beri incik nizam..:)











terima kasih sayang..atas tanda ingatan ini..:)









thanks to khalid..tolong post kan buah zaitun ni..:)








buah zaitun dari sana..
may be di sini ada..tapi tak sure la..
janji yang ni tak ada biji...suka..suka...:)









thanks sekali lagi sayang..
thanks sebab susah payah untuk kirimkan barang-barang ni..
thanks sebab memahami keadaan ma di sini....










note sisipan terakhir dari cinta hati kami..
we love you so much atta....forever and ever...:)











***apa yang terjadi baru-baru ini...anggap ia satu dugaan hebat...***
ada hikmah semua tu...moga Allah beri ku petunjuk dan jugak untuk orang-orang tertentu..
aku jugak bukan insan yang baik..aku minta maaf banyak-banyak..jangan menilai orang tanpa kenal dulu..
jangan pertikai kemaafan itu ikhlas atau di buat-buat..tapi terima dengan redha..dan seikhlas hati..

kalau tak boley baca hadis/al-quran jangan suka-suka mempamerkan ayat-ayat itu..
kalau tak faham pengertian dia jangan seronok copy and paste semata-mata....
sebab boley kena batang hidung sendiri..
bacalah dan fahami maksud and pengertiannya....



renung-renungkan lah...

sharing is caring..:)



Friday, November 11, 2011

titi hayun....



semalam 11.11.2011....
date cantik kan...sempat tengok orang akad nikah di masjid yan semalam...
bertuahnya mereka..tarikh cantik tu...
orang cina suka sangatla..sebab ONG katanya..hehe...


pelik kan sebab boley pi sampai yan nak tengok orang akad nikah????? hehe..
actually semalam hari jumaat..so adik-adik and sedara -sedara pakat cuti...
so cousin ada plan nak pi picnic...
picnic ni satu acara wajib bagi family saye...tak pergi latabayu, pergi ke salak denai, then kalau boring pegi pantai merdeka...semalam..cousin cakap..best titi hayun yan..
dah tak pernah pergi kan..so boley la try sekali sekala...


air takla dalam..tapi okay untuk mereka yang ada anak like me...
senang nak pantau...mandi pun syiok jugak..
nama pun air bukit..:)




semalam jugak bertolak awal pagi..sebab takmau crowded dengan ramai orang..
bertolak seawal 8.30am...sampai sana kejap je dalam pukul 9.05am...hehe..
bukan drift tau...tapi sebab dekat..ikut jalan merbok, before ke tanjung dawai..ada simpang ke kanan untuk pergi yan..lalu tanjung jaga..hehe..dekat jugak dengan area pantai murni...

macam pening je ayat di atas..layan je la.huhu...
sampai sana orang pun tak ada lagi..yang ada hanya orang-orang yang nak berniaga..
syiokla..orang pertama sampai adalah saye..then selang beberapa minute..geng-geng and konco-konco saye pulak sampai..hehe...syiok dengan 7 biji kete pergi..



jom layan picture -picture ni..
nak tengok lebey detail...sila ke facebook saye ye..
bukan tak nak upload semua..takut berat..jenuh kengkawan nak buka....
hehe..(macamla ramai yang ziarah blog ni)..bukan famous mana pun..sekadar untuk incik nizam singgah ke sini..:)










deretan kenderaan kami yang terawal sampai di sana..hehe...
perodua vs proton....










peringatan untuk kita bersama...
sampai sana jangna tak baca tau..
bahaya ada di mana-mana sahaja...
sharing is caring kan...:)









khemah perlu ada...
sebab boley golek-golek di dalam tu..hehe..











kami yang baru sampai..
ada lagi yang tak sampai..
bekal jugak pun ada di bawa..
plan nak main bakar-bakar di sini..tengok makanan dah banyak..so cancel je la..

ada kuehtiow goreng..
ada bihun goreng....
ada nasi lemuni dengan sambal ikan bilis bersama telur rebus..
ada sosej and nugget goreng..
ada sandwich telur dan sandwich sardin..
ada air oren..
and macam-macam lagi..hehe..









tengahari..budak-budak terus ngantuk..
biasala kena air sejuk..pastu minum susu pulak..
pas saidatul tido...ibu boley mandi manda...


bangun dari tido..saidatul mandi lagi...
punya excited dia bila jumpa air..:)








sakan kami posing dan mandi..
incik nizam..balik nanti ma bawa ye...:)








budak-budak pun happy je..
air pun tak dalam..
selamat untuk mereka..






kami antara yang join semalam..
yang lelaki pakat pergi solat jumaat...
masjid tak jauh..10 minute je..
senang kan..dekat dengan facility...:)










dah pukul 5 lebey..
time untuk bersurai..letey gila-gila..
tapi sesekali berkumpul bersama family..time yang sangat seronok..
mengeratkan kasih sayang dan ukhuwah bersama...:)








next time kita plan ke latabayu pulak...
thanks buat kak yah yang arrange semua ni...
yang tak pergi jangan marah ye...:)





bye..bye...

Related Posts with Thumbnails