Sunday, June 26, 2011

nyanyian di pizza...

salam hari isnin semua....
agak lama saye tak update blog kan..
mood ni kadang okay..kadang KO..

mood tengah happy incik nizam dah nak balik...INSYAALLAH...
hope everything berjalan dengan lancar...
nak mengharap takla sangat mengharap..tapi saye yakin dia dapat off pada waktu dan hari yang di janjikan...:)


tak tahu nak update apa today..cuma bila tengah belek-belek video dalam hand phone ni..
tergelak sengsorang..dengan ragam si kecik ini..
sampai satu pizza tu pakat-pakat gelak dekat dia..
bukan ibu yang ajar...hehe...



jom kita layan video yang dah usang ni...
kalau terbalik saye minta maaf..
pandai-pandai ye untuk lihat dengan baik dan jelas..kui..kui...






video


suka dia nyanyi...
dengan pegang sudu and garfu....
hehe...













video

melentok...
senyum kambing...
macam-macam reaksi saidatul buat...
padahal masa masuk tadi...
nangis sekuat hati...tak tahu apa yang tak kena..hehe..
anak oh anak....:)





selamat berhibur semua...

salama sayang dari ibu and saidatul....:)

Tuesday, June 21, 2011

muhammad amsyar haris...



hari ini cuaca mendung je...pagi tadi hujan lebat..dengan angin kuat..
sampai tak sedar langsung bangun pagi lewat..(nasib cuti-cuti malaysia..)hehe..

tapi kesian dekat adik..terpaksa ponteng sekolah...
tak sengaja kan..tengok jam dah pukul 7.30am...OH MY GOD...

sampai sekarang mendung aje..
tapi tetap basuh kain jugak..guna mesin ye..
thanks to ecah sudi jemurkan kain ye..hehe..


MUHAMMAD AMSYAR HARIS..

namanya sangat indah kan....
memberi maksud amsyar : yang cergas, haris : pengawal / pelindung...
nama di beri oleh mama and abahnya..
tahniah buat my cousin dengan kedatangan baby yang ke dua dalam family kalian..
moga sentiasa bahagia selalu bersama dua hero sekarang...hehe..











lahir pada 2 june 2011..
pukul berapa cek tak ingat..hehe..
comey je..tengok sekali macam baby gal...
tengok dua kali memang confirm baby boy..

makngah doakan moga amsyar menjadi anak yang soleh buat ke dua orang tua amsyar..








family baby amsyar..
sekarang dah berempat..
memang suka boria anak beranak..:)

anak sulung mereka bernama
Muhammad Aiman Haziq....
dah nak masuk 4 tahun....
happy dia bila dapat adik...
be a good boy sayang...














hehe...ada ciri-ciri dah kan..
memang leh jadi kakak..
tiap kali pi umah tok mama..must nak pegang-pegang baby...
nak uli buat cokodok kan saidatul...
anak bertuah sungguh..hehe...

tapi bila ibu tanya..saidatul nak adik dak??
siap geleng terus....amboi...jeles nampak..
insyaAllah saidatul leh jadi kakak yang baik untuk adik-adik saidatul nanti..:)








nak story benda lain sama nih..hehe..
hari ini ibu masak special untuk adik-adik..
ada yang puasa..ada yang tak puasa...








menu untuk hari ini...
ada 4 jenis lauk..
ada udang goreng kunyit+sosej..letak lada banyak-banyak...
ada ikan sambal...orang panggil masakan minang..
ada sayor goreng bayam tumis...
yang last ni tak tahan..sedap...ada budu...:)













hasil dari air tangan ibu....
budu+cili padi+bawang sikit and limau nipis...nak kasi sedap and terangkat..:)
sedapla..



budu ni ibu beli dari kelantan...
dah lama teringin..
and lastly dapat jugak buat sendiri..
makan dengan nasi panas best ni...










saidatul dah kenyang makan nasi hari ini..
ibu letak lauk udang dengan sosej...pastu letak sayur bayam..
saidatul memang hantu sayur...
seronok tengok dia makan laju..
dah abis makan..saidatul makan roti perisa jagung pulak...
ya Rabbi...nampk kecik..tapi makan kuat..
pas dah makan roti..nak susu pulak..adoila anak ibu...hehe..











untuk picture last tentu ibu dengan anak..
jangan marah ye..lately asyik nampk muka ibu je inter frame...hehe..
saje suka-suka..




ibu dah start makan nasi..
takut pulak bila makan nasi..tapi takpe..kawal tetap kena kawal..
moga tak terlajak jauh...AMIN...:)








bye..bye..nak gerak ke rumah tok mama...
nak main dengan baby amsyar....


buat papa sayang...we miss you so much...mmuahs...

Monday, June 20, 2011

(^_______________^)


good morning everybody...


hari ini dah 21haribulan....ada lebey kurang 11 hari incik nizam kembali ke sisi kami berdua..InsyaAllah..hope plan opis kali ini untuk incik nizam sign off termakbul..hehe..

sepatutnya planning sign off 18hb baru-baru ini..tapi ada something happen yang berlaku..
plan opis kita ikut je ye yang..camne pun awak pasti akan bercuti bersama kami..
tak sabar nak jumpa incik nizam...:)


hari ini just masak bubur ayam untuk saidatul..ibu ada campur brokoli,carrot and ayam..
saidatul dah makan..kenyang pun sudah..
ada lagi setengah periuk..may be ibu yang akan makan nanti..hehe..

adik-adik hari ni masih berpuasa..so diaorg may be makan luar..:)..boley camtu kan adik-adikku?? ...










picture terbaru dari incik nizam..
nampak dah slim..hehe..good..good...
kalau tengok-tengok...tenung-tenung...
ada something dalam picture kan..hehe...
kaki hantu ke ..kaki manusia..
rasanya kaki budak sapuan ni...hehehe..
takmau langsung lekang dengan incik nizam...huhu....











picture the latest dari ibu buat atta...
hehe...









anak ibu tengah mamam nasi...
dengan suar tak pakai...
sempat lagi buat peace..
favourite trademark saidatul....hehe...












kembar tak seiras..
beza umur 10 tahun..hehe..
actually kami beli tudung syria sama colour..
memang best materialnya..
saper yang berminat leh beli dari SINI .....
niat nak pakai syria dah lama...;)













ibu like banyak-banyak picture ni..
muka spontan senyum..
manja gitu...
mmuahs anak ibu...










picture di bawah ni takder kena mengena untuk entry hari ini..
memandangkan ter save dalam laptop..so nak show jugak la...

picture dari kenduri rumah pak sedara di taman nuri dua minggu lepas..
ada banyak..tapi cukupla yang ada ini...hehe...
kenduri kawin anak lelaki sulungnya...










kami yang gedik-gedik belaka..hehe..
suka-suka duduk tempat pengantin..:)











nur amalina with me..
serupa tak wajah kami...
ramai yang cakap macam dua beradik..

camnila wajah saye ketika balik dari mesir dulu...hehe...
nur amalina..sedap nama..secomel orangnya..
bakal menjadi doctor dentist tak lama lagi....;)















anak ibu pun ada...
baju hadiah dari aunty noremy or noremyrahmat.blogspot.com
thanks untie nor..first time ibu pakaikan..
before this besar ckit...
skrg dah muat...cantik tak untie...
sayang untie banyak-banyak....:)







Alhamdulillah..selesai jugak update blog..

kita jumpa di lain entry yer...

terima kasih sudi menjenguk blog hamba....:)

makan sunah nabi....

Assalammualaikum...
salam Monday buat semua kengkawan yang tersayang..
harap-harap semua sihat and ceria selalu..


kalau tengok entry hari ni must pakat dah tahu...
tapi jangan tak tahu...ada juga yang tak tahu tentang hal ini...contoh boley di ambil adalah saye..:)



kalau orang tengok macam kuno aje kan...tapi jangan tak tahu jugak..
di sebalik kuno tu ada logik dari saintifiknya...

bagaimana sunnah nabi ketika makan...
dan juga apa yang tak elok untuk di makan bersama...
terima kasih kepada akuislam.com....perkongsian ini boleh di jadikan manfaat....











communalarabeating Kuno Tetapi Logik Secara Saintifik   Makan Sunnah Nabi

picture ini di ambil dari akuislam.com





Rasulullah SAW ada menyatakan bahawa "perut adalah punca penyakit"..
sebagai contoh kita amik Nabi Muhammad SAW...kerana beliau adalah yang terbaik di antara yang terbaik...
setiap perbuatan Nabi kita mempunyai sebab tersendiri...
Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana beliau pandai menjaga pemakanannya...




meh kita share and baca sama-sama..

insyaAllah kita boley manfaat bersama-sama..

tak silap saye...dulu sahabat kita lisa ada share tentang hal ini...




jangan makan / minum :


Susu bersama salah satu (atau semua) berikut; Daging, Ikan, Ayam, Cuka, Buah


Ikan bersama salah satu (atau semua) berikut; Daging, Telur, Daun salad




cara makan :


Makan hanya cukup sekadar untuk menghilangkan lapar. Jika mahu makan lebih: sediakan 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk cecair/air, 1/3 untuk udara/bernafas dan tidak makan buah selepas hidangan berat (eg: nasi, gandum, roti).


Hanya makan buah sebelum menjamah makanan lain. Buah segar merupakan makanan pra-cerna,boleh masuk terus dari perut ke usus. Jika dimakan bersama makanan lain (eg: buah bertemu makanan lain dalam perut), buah akan terperangkap, bercampur dalam perut, biasanya mengakibatkan fermentasi (proses menghasilkan tenaga tanpa oksigen) buah dan segala makanan dalam perut berlaku secara sendiri.



Tidur sejam setelah makan tengahari (sebelum waktu zohor)....


Dilarang meninggalkan makan malam. Jika abaikan? Kekurangan nutrisi menambah risiko penuaan dan peningkatan berganda kolesterol dalam badan.

Kitab-kitab perubatan Islam melarang makan bersama/mencampur makanan darat (ion positif) bersama makanan laut (ion negatif). Menurut kajian, ion+ dan ion- menghasilkan tindakan biokimia yang boleh memudaratkan usus manusia.


Makan menggunakan tangan kanan dan dijilat jari. Jari menghasilkan enzim 10 kali ganda lebih banyak berbanding air liur dalam membantu dalam proses pencernaan makanan.

Tunggu makanan dimasak sejuk sedikit sebelum dimakan. Tiada keberkatan dalam makanan yang dimakan panas-panas.


Mengambil sedikit/secubit garam sebelum makan. Garam (NaCl) terdiri dari Natrium (sodium) klorida (chloride). Klorida yang terdapat dalam garam merupakan klorida yang sama dirembeskan dalam perut (klorida dalam asid hidroklorik, yang penting untuk pencernaan makanan). Jadi, pengambilan garam sebelum makan membolehkan badan menghasilkan hidroklorik asid mencukupi bagi mencernakan makanan. Kebanyakan efek negatif garam seperti diwarwarkan dunia kini adalah berpunca dari lebihan natrium, bukan klorida.









cara minum..



Water by meltris1 Kuno Tetapi Logik Secara Saintifik   Makan Sunnah Nabi


Tidak minum air segelas dalam satu nafas sahaja. Sebaliknya minum seteguk-seteguk selang seli bernafas sambil duduk.


Tidak minum ketika sedang menjamah makanan.

di galakkan minum sebelum/selepas makan.


Jika lalat jatuh dalam air minuman. Selamkan 100% lalat tersebut ke dalam air. Kemudian buang lalat tersebut. Terdapat sel longitudinal (sel yis) hidup menumpang (parasit) dalam badan lalat dengan sebahagian mencelah di setiap tubuh (rongga) respirasi (pernafasan) lalat. Jika lalat diselam, perubahan tekanan osmosis air akan menyebabkan sel ini pecah/meletup membebaskan antidot bagi melawan patogen dalam badan lalat.









amalan sunnah yang sentiasa di amalkan Nabi :




256498233 b9c5b8ddf3 o Kuno Tetapi Logik Secara Saintifik   Makan Sunnah Nabi





Nabi jugak mengamalkan bersugi..

setiap kali sebelum solat..nabi SAW....tidak lupa untuk bersugi...


Makan makanan “whole foods” (makanan yang mengekalkan sebatian asal, bukan makanan proses). Makan makanan yang ada dalam musimnya. Tidak mencampur sejenis makanan bersama sejenis makanan lain sesuka hati. Kini hanya 25% penduduk dunia yang masih makan “whole foods”.


salah satu perkara nabi yang patut kita contohi..

nabi tidak memilih dalam soal pemakanan..maksud saye..yang halal la...:)

nabi makan apa yang ada..nabi bersyukur rezeki yang di beri..

nabi tidak bersungut dalam soal makan...tidak mencari kesalahan dalam setiap hidangan yang di makan..


andai nabi suka makanan tersebut...nabi akan makan...

andai nabi tidak suka makan makanan tersebut...nabi akan menolak secara berhemah..






semoga kita dapat manfaat ilmu yang ada..



good nite semua..






Saturday, June 18, 2011

happy father's day..


HAPPY FATHER'S DAY...........


buat kekasih hati kami..Said Nizam...

buat arwah ayahanda Ahmad Khatib...

buat ayah mertua yang di hormati Aboo Bucker...

dan buat kekanda saye Mohd Dzaharan...










selamat hari bapa sayang...
doa kami moga atta sentiasa di beri kesihatan yang baik..
doa kami moga atta di murahkan rezeki...
doa kami moga atta sentiasa ceria selalu..
kami sayang atta selamanya...
thanks for everything sayang....

thanks so much kerana sudi menjadi suamiku...
dan
thanks so much kerana sudi menjadi atta buat saidatul...

sayang selalu...:)










buat arwah ayahanda Ahmad Khatib...
selamat hari bapa abah...
rindu pada abah..
rindu gelak tawa abah..
rindu gurauan abah..

semua kenangan itu tak pernah kami lupa..
semakin segar dalam hati ini...
selamanya akan segar dalam hati ini...

pemergianmu amat berat untuk di terima...
kerana aku tidak sempat menatap wajahmu...
tapi di kejauhan aku sentiasa mendoakan...
moga abah tenang di sana..
tenang bersama orang-orang yang soleh...


terima kasih sudi menjadi orang tua ku..
abah yang ku sanjungi hingga akhir hayatku..

terima kasih sudi menjadi abah buat kami lima beradik..
terima kasih juga sudi menjadi suami terbaik buat arwah bonda Mariam...

I LOVE YOU ABAH...
LOVE YOU SO MUCH....












buat kekanda Mohd Dzaharan...

selamat hari bapa abang...

bapa buat Intan Zulaikha..
dan suami buat marsyila...
doa dari diha moga abang sentiasa bahagia bersama keluarga..
moga kekal selamanya hingga akhir hayat...








buat ayah mertua ku Aboo Bucker.....
SELAMAT HARI BAPA ..AYAH....

terima kasih kerana sudi menjadi ayah mertuaku..
dan terima kasih menerima ku seadanya...
doa ku moga ayah sentiasa di murahkan rezeki..
di beri kesihatan yang baik..
dan sentiasa bahagia bersama mummy untuk selamanya..Amin..





dan buat semua abah / ayah / bapak / papa / walid / abuya / daddy dan sewaktu dengannya...

HAPPY FATHER'S DAY...:)







.....(^________________^)....



Related Posts with Thumbnails