Tuesday, March 29, 2011

petua di murahkan rezeki dan di jauhkan kesulitan...


assalammualikum buat semua...

amboi hari ni sejuk nyaman aje...bila sejuk mata mula rasa nak kuyu je..
mandi tadi pun, air sejuk gila...saye tak suka mandi air suam...rasa fresh bila kena air sejuk...TAPI...bila kena je air sejuk..hidung mula berair...
and last start bersin sampai sekarang...adoila...

hari ini..tak tahu nak cakap apa..tak tahu nak taip apa...
tapi saye ada satu petua..petua bukan di reka..tapi datang dari seorang pelopor tersohor..


awal pagi camni baik dengar tazkirah kan??
rasa bersemangat..
teringat di sekolah dulu..pagi-pagi pi masjid..solat subuh..dengar tazkirah....
rindunya moment-moment itu...






Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah riak wajah mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk.

Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa menguntum senyum bersahabat.

Rupa mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah wajah muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri.

Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, fikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.



alhamdulillah....selesai jugak ilmu yang sayer nak share dengan sahabat-sahabat...
hehe..pasni jangan muka masam na...niatkan dalam hati...ikhlaskan dalam hati..senyum selalu...tapi ikut tempatla nak senyum...

begitu jugak buat suami isteri...bila di rumah....di depan suami/ isteri...di mana-mana dengan pasangan kita..hiasi akhlak yang baik..murahkan senyuman buat insan kesayangan kita..kerana di situ la ada keikhlasan dan kecintaan kita terhadap pasangan...

ish...macam melalut pulak kan...hehe...apapun...



eh...ada satu lagi saye nak share..selain sedekahkan senyuman..ada jugak doa yang selalu saye amalkan..doa ustaz berikan pada saye..insyaAllah..amalkan..

"ALLAHUMMAINNI A'UZUBIKAMINAL HAMMIWAL HAZAN, WAA'UZUBIKAMINAL A'JZIWAL KASAL, WAA'UZUBIKAMINAL JUBNIWAL BUKH, WAA'UZUBIKAMIN KHOLIBATIDDAI NI WAGHARIRRIJAL.." (maaf kalu ejaan tersilap..rujuk dalam Al-mathurat)...



amalkan selalu..insyaAllah kita di jauhkan dari kesulitan..ayat-ayat ini boleh tgk dalam Al-mathurat...
baca bila time pagi and time lepas asar..

moga kita mendapat hidayah dariNya...AMIN..



yang baik datang dari Allah swt...dan yang buruk itu datang dari saya yang hina di sisiNya...


no picture today....:)...





salam ukhuwah fi sabilillah buat semua....



Sunday, March 27, 2011

2nd parcel..



salam hari isnin buat semua yang di sayangi....
sekejap masa berlalu...hari ni dah hari isnin..sok hari selasa....sok lagi hari rabu....sok lagi hari khamis..hehe..dan seterusnya...

hope akan jadi lebey baik dari sebelumnya..saye ada misi yang nak di buat..doakan saye..
buat incik nizam..i trust you...you trust me..insyaAllah..moga Allah merestui apa yang kita plan kan..aceeewaahh..macam suspen tak??huhu..


incik nizam ada di Bintulu dari 26hb..so sempat jugak ber video call..ber msg..ber calling and macam-macam berrr....
Alhamdulillah..parcel kasih sayang dari ma and baby dah selamat sampai ke tangan comel incik nizam...
lega rasanya..ingatkan terlambat..Alhamdulillah..


hubby cakap seronok dapat barang dari sayer..hehe..
tentula kan sayang..rasanya semuanya yg berjauhan seperti sayer..akan merasainya...betoi dak???





















parcel yang di wrapping dgn penuh kasih sayang..
buat suami tercinta...
Alhamdulillah dah selamat sampai ke tangan beliau..hope you like it....







si kecik nih dah siap...nak ikut ibu time pergi pejabat post..
senyum simpul aje..siap ada roti di tangan..

lately nak makan nasi sgtla susah..
jadi nak bagi kenyang..
ibu calitkan roti dgn coco or susu..
baru jalan..

she's weight baru 9.4kg..okayla kan??
doctor said graft okay sebab dia tinggi..






picture semalam...

saidatul sendiri nak pakai tudung..
ibu touch up sikit-sikit aje..huhu..
siap teleng kepala..
ikut unty MAIZA la nih..hehe..






and last picture..

buat atta jauh nun di bumi Sarawak..
kami sangat sayang atta..

tak pernah kurang kasih sayang kami buat atta..
ada lagi 3 bulan untuk kita berjumpa..

can't wait..mmuahss atta....















ibu and saidatul....
LOVE YOU ATTA....


wah...sok lusa and tulat dah abis bulan mac..
april coming..
apa hadiah nak bagi atta erk???


kena perah otak from now....:)






assalammualaikum...





see you again....








Saturday, March 26, 2011

kawan baru....


hari ini dah hari ahad..
so kena duduk rumah diam-diam..hehehe..
jangan nak merayap ye madihah..

tapi...
petang kena keluar jugak..
nak teman adik beli barang..
macam alasan aje kan...huhu..

wat incik nizam yg berada di bintulu..
jangan marah sayang..
kami keluar just nak keluarkan peluh..hehe..


hari ini..entry tentang kawan baru..
apakah itu???
minggu lepas adik bawa balik kawan baru..
dulunya kecil aje..
sekarang dah makin besar..
bijak pandai..
tak silap saye..masa saye tengah mengandung..."kawan baru" ni kecik lagi..




"


"


"


"


"



"


"



"


"


"


"



hehe....
hye semua...inilah kawan baru saidatul..
thanks paksu bawak balik kawan baru ke sini..


kami namakan dia kura-kura aje..
sebab memang namanya pun..
kura-kura...
hehe..
no nama-nama manja..boley kan??









actually...before this kura-kura nih ada di rumah makcik..
memandangkan adik duduk di rumah sini..
better pindahkan dia di sini..
mudah untuk adik nak tukar air...
nak bagi makan..


tapi senang je nak bagi makan dkt si kura-kura nih..
ada bayam,ada sawi,ada carrot..jalan je..
makan dengan berselera...








rajin paksu tukarkan air..
cantikkan rumah si kura-kura..
baru senang kura-kura nak bernafas..






first saidatul jumpa..dia agak takut jugak..
lama-lama okayla..
saidatul nampak excited..seronok kot tengok ada binatang dalam rumah..
nak bela kucing ibu takut..hehe..sorry sayang..
jadi paksu letakkan kura-kura dalam rumah...
jadilah kan..

hope paksu rajin-rajin tukar air yer??????...:)







aksi anak atta...
suka sangatla tu..
siap sengih lagi..



atta rindu saidatul kan??
takpe..semalam kami dah ubatkan atta..
another 3months...
sabar ye sayang..







salam hari Ahad semua....






assalammualaikum...............

Thursday, March 24, 2011

kenapa tak boley minum air sambil berdiri??









salam hari jumaat buat semua kengkawan yang beragama islam..
alhamdulillah kita masih di beri secebis peluang untuk hidup di muka bumiNYa..

hari ini apa aktiviti kengkawan semua yer??
hope semua enjoy friday blues..hehe..selalu monday blues..tetiba ada friday blues..apa kemende la nih..

entry today about minum sambil berdiri..
saye ada terbaca satu artikel dan dari blog kengkawan..
tersentuh dgn bab ini..
padahal sebelum ini..memang suka minum berdiri..
pelik pulak bila fikir..kalu minum air manis saye akan duduk dengan penuh sopan..
kalu minum air mineral,air masak dan ataupun di gelar air mati saye akan minum sambil berdiri..

padahal boley aje duduk..
tapi sebab nak cepat ke?? alasan aje kan....ceh..ceh...ceh..

jom kita baca hadis nih...
awal pagi di mulakan dengan tazkiroh..
moga perkongsian ini dapat di manfaatkan bersama..









Sekecil dan seremeh apapun sesuatu menurut anggapan kita tidak akan terlepas dari sorotan islam sehingga agama Islam memberikan petunjuk dan jalan kebaikan di dalamnya. Seperti halnya minum, Islam mengajarkan bagaimana tata cara minum. Para ulama menegaskan bahwa minum sambil duduk lebih utama dari pada minum sambil berdiri. Ini berdasarkan hadits Nabi SAW : “Janganlah di antara kalian minum sambil berdiri, bila terjadi maka muntahkanlah airnya” (HR muslim).
Anas ra. berkata, "Nabi Saw telah melarang orang minum sambil berdiri. Qatadah bertanya kepada Anas, "Kalau makan bagaimana?" Anas menjawab), "Kalau makan berdiri lebih busuk dan jahat (HR Muslim)

Abu Hurairah ra. berkata, "Rasulullah Saw bersabda, 'Janganlah salah seorang dari kalian minum sambil berdiri, maka siapa yang kelupaan hendaknya menumpahkan apa yang telah diminumnya itu." (HR Muslim)

Di samping itu, menurut Ibnul Qoyyim ada beberapa afat (akibat buruk) bila minum sambil berdiri. Apabila minum sambil berdiri, seperti pendapat Ibnul Qoyyim, maka di samping tidak dapat memberikan kesegaran pada tubuh secara optimal juga air yang masuk kedalam tubuh akan cepat turun ke organ tubuh bagian bawah. Hal ini kerana air yang dikonsumsi tidak tertampung di dalam maiddah (lambung) yang nantinya akan dipompa oleh jantung untuk disalurkan keseluruh organ-organ tubuh. Dengan demikian air tidak akan menyebar ke organ-organ tubuh yang lain. Padahal menurut ilmu kedoktoran tujuh puluh persen dari tubuh manusia terdiri dari zat cair.


Tulang-tulang pun mengandung air sebanyak tiga puluh sampai empat puluh persen. Sebagian besar darah terdiri dari air dimana terdapat larutan bahan-bahan selain sel-sel darah. Akibatnya bila mana pembuangan air dari dalam tubuh lebih besar daripada pemasukannya, terjadilah dehidrasi iaitu kekurangan zat cair dalam tubuh. Begitu juga kadar air dalam jaringan tubuh diatur dengan tepat. Jika terdapat selisih sepuluh persen saja maka gejala-gejala serius akan timbul. Kalau selisih ini mencapai dua puluh persen maka orangnya akan mati.






kesan dari kita yang suka minum air sejuk...takutnya...




Oleh sebab itu, dianjurkan memuntahkan air apabila terlanjur minum sambil berdiri seperti yang disebut dalam hadits di atas.
Para ahli hikmah juga memberi jalan keluar bila terpaksa minum sambil berdiri yaitu menggerak-gerakan dua ibu jari kaki insya Allah akan dapat menolak efek-efek negatif seperti yang disebut di atas.






Dalam kajian kesehatan akupuntur yang diadakan salah satu ahli akupuntur.

Air yang masuk dengan cara duduk akan disaring oleh sfringer. Sfringer adalah suatu struktur maskuler (berotot) yang bisa membuka (sehingga air kemih bisa lewat) dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada 'pos- pos' penyaringan yang berada di ginjal. Nah, jika kita minum berdiri. Air yang kita minum tanpa disaring lagi. Langsung menuju kandung kemih.

Ketika langsung menuju kandung kemih, maka terjadi pengendapan disaluran ureter. Karena banyak limbah-limbah yang menyisa di ureter. Inilah yang bisa menyebabkan penyakit kristal ginjal. Salah satu penyakit ginjal yang berbahaya. Susah buang air kecil itu penyebabnya.



Kita sering mendengar saranan agar banyakkan minum air putih/mineral demi kebaikan kesihatan. Namun,kawan-kawan perlu ingat jika cara kita salah semasa minum air, maka ia akan merugikan kesihatan




1.jika kita meminum air sambil berdiri, kesannya adalah air yg kita minum akn terus masuk ke dalam rahim. ini
tidak baik untuk kesihatan dalaman wanita.

2. Menurut kajian kesihatan pakar akupuntur, iaitu minum air putih dengan cara sambil duduk adalah lebih baik berbanding minum air putih sambil berdiri.

3. Air putih yang kita minum semasa duduk akan disaring oleh sfringer. Untuk pengetahuan kawan-kawan, sfringer adalah suatu struktur yang berotot yang boleh membuka ( laluan air kencing) dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada pos-pos penyaringan yang berada di ginjal.


4. Tetapi, jika kita meminum air putih dengan cara berdiri, maka air yang kita minum itu masuk tanpa disaring. Air itu akan terus menuju ke kandung kemih, maka akan berlakulah pengedapan di saluran ureter.

6. Selain dari itu, jika inginkan perut flat - jangan amalkan makan bersulamkan air kerana ia boleh menyebabkan perut buncit. Sebaiknya minum air setengah jam selepas makan nasi.

7. Dan jangan selalu amalkan minum air tebu, kerana ia akan menyebabkan lutut menjadi lemah dan diri cepat letih dan penat. (so.. bila dah letih dan penat, itu yang bila nak bersama suami seribu alasan diberikan.)








hehe..banyak kan info untuk perkongsian kita..
selepas ini saye minum sambil duduk..




moral of the story :

- minum sambil duduk yer..
- orang yang makan dan minum sambil berdiri..di kategorikan sahabat syaitan..(berjaga-jaga yer)
- banyakkan minum air putih/mineral 1.5 liter sehari..kalau terlebey akan mudaratkan badan pulak..
- dengan minum air putih/mineral/masak kita leh kurus tau..betoi..tak tipu even sayer tak kurus..saye suka
minum air masak/mineral dan sewaktu dengannya..






.....:)......






sekian entry untuk hari ini..

hari ni nak shooping..huhu..terapi terbaik untuk kaum hawa..jangan marah ye incik nizam,..i lap you....



assalammualaikum...

Tuesday, March 22, 2011

rajin selalu...

salam tengahari buat semua yang di sayangi...

hari ni result SPM dah keluar..
ada anak-anak yang mengambil SPM tahun lepas??
bagi pihak saye..adik beradik semua dah besar-besar..just tinggal adik yang bongsu shj..tahun ni dia baru 16 tahun..so next year kena pulun habis-habis..

untuk family kecik kami..
baru ada tiga orang..itu pun ibu, atta and saidatul..
saidatul masih kecil lagi...hope dia juga menjadi anak yang berjaya..dari pembelajaran, dari segi didikan agama dan dari segi kejayaan dalam menghormati orang tua..
itu yang penting kan??

tahun ni jugak ada 4 orang cousin yg akan ambil result..
buat ARIF...TAHNIAH..sbb dapat 9A..wah..sungguh teruja tau..hebat kamu yer..
buat IRHAM,AINA moga berjaya jugak..kak tunggu result kamu..(kalut je minah nih..)
buat NAIM..makngah rasa kamu juga seperti ARIF..gud luck..


untuk saidatul ibu mengharapkan saidatul boley jadi yg terbaik..cukuplah terbaik di mata ibu dan atta..
menjadi kebanggaan kami berdua..



jom layan video nih..
dah makin besar dia kan..
bercakap bahasa pasarnya..
ada jugak yg ibu faham...









video


hayati video ni betul-betul tau..
ada bunyi macam-macam..


salah satunya bunyi kentut anak dara nih..
saper ajar nih???
minta maaf ye kengkawan..
ibu saye tak ajar..
rasanya maklang and paksu yang selalu wat perangai camnih..hehe..


ada sebut bib...
ada sebut fish..padahal yang tu hat..
dengar baik-baik tau..

cikgu saidatul mengajar anak muridnya..




selamat berhibur...



tak leh beriadah today..
hujan sedang membasahi bumi..
syahdu je sambil layan makan keropk lekor..
adik bawa balik..



sekian


assalammualaikum...

mari mewarna..


assalammualaikum....

alhamdulillah anak dara saye dah lega sakit mata...
and hari ini pulak saidatul demam..
sian anak ibu..semalam check..suhu mencecah 38'..
hari ni masih monitor and bagi ubat macam biasa,..hope akan turun normal..

dalam sakit-sakit dia tetap aktif..
ibu suka camtu..
lebey baik saidatul aktif dari terus diam je..naik risau nanti..






acara mewarna...
warna cara saidatul la..
dalam demam masih kuat nak mewarna..



















dah bosan mewarna..
main dgn doll pulak..
doll harga RM10 aje..
berbaloila kalau kaki tangan terbang sana sini..

mula-mula main okay je..
lama-lama..
ada agenda si kecik ni..
1st tanggal kasut dulu..
and kemudian..










tengok...
kaki dah tanggal..
nak londehkan baju tak boley..
bkn main marah lagi..
hehe..






and last picture..

dua hari sebelum sakit mata and demam..
mainan camni mmg dah tak boleh nak elak..
dari jauh..
dia dah nampak..
siap tunjuk nak gi sana..


kali ini..ibu bagi naik kete sport pulak..
mana tahu esok besar saidatul dapat beli kete sport..
leh bawa ibu racing..hehe..













salam petang semua..
jom beriadah..





Sunday, March 20, 2011

tidur berbantalkan lengan suami...







rasanya semua dah tahu kan....
rasanya semua dah pernah baca..
tapi nak share jugak..
mana tahu..ada yang tak tahu lagi info nih..kan..kan...



entry hari ini..dedikasi buat semua wanita-wanita di luar sana..

opsss....tunggu sat na..hanya untuk mereka-mereka yang telah bernikah secara sah sahaja ye..

yang belum kawin..takpe..just baca..and simpan petua ni dalam kepala anda..


hehe...entry ni di ambil dari sumber yang boley di percayai..

insyaAllah amalkan lah....di jamin berkesan..


jom kita baca..dan fahami..dan teliti..dan paling penting..jangan lupa praktis ye..hik..hik..



Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)…FAKTA….serius….

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur...


Dan peringatan untuk lelaki/suami, janganlah shave ketiak anda sampai licin, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.



so pada isteri-isteri di luar sana, jom kita praktikan diri tidur di atas lengan suami?...kih..kih...



tengok..

baby comey tgh tido..

tenang je kan...









sayang...pasni leh i selalu tido bawah ketiak you..

even memang selalu tido bawah ketiak you..

rindu pulak dekat incik nizammm

uwa.....


selamat kembali ke bintulu 26 mac ni..

ada ole-ole untuk pa..

mmuahs...







assalammualaikum...


Saturday, March 19, 2011

sakit mata..


salam hari ahad buat semua kengkawan...and buat papa yang jauh nun di sana..

alhamdulillah incik nizam selamat sampai ke tokyo japan...
incik nizam bgtau..cuaca sana okay..
sejuk and dingin je..macam dkt cameran highland..haha..
sampai ke situ pulak ye..sepatutnya cameran highland tu macam di obersea..
apapun...
kami doakan pa dan crew di sana baik-baik sahaja..
moga sentiasa di lindungi olehNya..


bermacam dugaan kita akn tempuhi sebagai hambaNya kan??
tapi sbg hamba yang beriman kita wajib menerima qada dan qadarnya..
even incik nizam jauh di sana..
tapi doanya sentiasa untuk kami..begitu juga doa kami untuk incik nizam di sana..

saidatul still sakit mata lagi hari ini..
dah masuk hari ke dua..
first time saidatul kena sakit mata..jangkit dari paksunya..

tapi dari petua orang tua-tua..petua sahabat-sahabat dari facebook..
petua letakkan susu badan di mata..boleh mengurangkan sakit mata..
Alhamdulillah dah buat..nampak mata saidatul tak banyak taik mata..
selagi boleh..selagi kerap nak letak susu badan di mata saidatul..tapi jenuh kena bersilat..hehe..
makan ubat okay ja..siap nak masukkan sendiri dalam mulut..
tapi kalau bab kacau mata dia..ibu terpaksa kepit sana sini..
minta maaf yer anak ibu..semua tu nak bg saidatul cepat sembuh..


tapi..
sakit mata pun tetap nak main..
siap nak gaduh and rebut barang lagi..
adoila..ibu ingat bila saidatul sakit behave je..
rupanya lagi aktif dok main..
tapi baik jugak untuk tumbesaran saidatul..



jom layan picture anak dara saye..





budak sakit mata..
tapi relax and cool je..hehe..












at hospital...
datang jenguk nenek saidatul..
dah hampir 2 minggu nenek saidatul di sana...








time nih cool je dok main dengan kak intan...
leh happy lagi...







dengan gaya teleng kepala..





tengah main dengan kak intan..
kak intan tgh ajar itu ini..
saidatul tekun dengar..



tapi...
sebab nak rebut mini laptop kak intan..
adoi..dah jadi gaduh pulak..
gaduh budak-budak kan....hehehe..








uwaaaaaa....
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
terus nangis..
barang kak intan sama je dengan barang saidatul di rumah..
tapi...bila dah nmpk barang tu..
dia ingat barang dia..
alolo sayang ibu....dah tak comey la bila nangis camni...







lastly....dah berbaik balik..
camnila anak ibu and anak makngah..
hope sampai ke besar diaorg akan jadi sedara and kawan yang rapat..










intan zulaikha

and

saidatul mardhiah begum..







assalammualaikum...






Related Posts with Thumbnails