Monday, January 31, 2011

di jusco...


balik-balik asyik jusco...jusco....jusco..
bosan tak??
sorry erk..kami suka sangat lepak di sini...luas tempatnya..boley relax-relax..tak crowded..tp klu ada perayaan harusla sesak kan..sebab apa tau...ada sale sana sini..


ala..citer lepas aje ni..kita try update laju-laju...huhu...(iyer-iyer je...penipula madihah..)
last week punya story..kami gi jusco...saje jenjalan..dalam jenjalan mmg akan terbeli jugak..haha..


apa yang kami beli???...apa erk...tak upload pun picture..sgt kemalasan nak upload..kita story aje ye..ibu beli kemeja la...utk size org besar like me..nasib ada size..

for my daugther..ibu tak beli baju pun..tp ibu just beli shoes for saidatul...skrg bertambah la koleksi kasut saidatul..nanti-nanti la ibu story kisah kasut saidatul..

actually my hobby suka collect n buy shoes and bag..memang hantu kumpul brg ni..patutla incik nizam pernah cakap.."dah byk sangat dalam almari tu..tp tak guna pun"...ahaks...adoi...terasa sampai tulang sum..sum..hehe..yang..ma guna jugak..tp ikut pada time la..kan???


okayla..jom layan picture..malas nak menaip panjang-panjang...





before nak smp jusco..
ada 2 situation..

pertama:
before nak pi...kalut je kalau org tggl kejap laptop..haha..nmpk saye mcm expert tak??
semua tunjuk ajar dari ibu saye..ye..sbb hari-hari ibu saye asyik berfacebook aje..


kedua:
bila masuk je dalam kereta...
cari apa tau..
ma..nen..nen..pastu zazzzzsssss...sampaila ke tmpt yg kami nak gi...hehe..
bijak.....bijak.....





sampai di jusco...
kami window dulu...
dah budget nak beli apa....
kami pergi jalan-jalan cari makan dulu...
time lunch dah lambat..nanti perut masuk angin..

nyum..nyum..nmpk saidatul tgh seronok mengunyah..
fish and chips....
suka sangat...




kami...kami...lagi..
makteh and maklag jadi owang putih..
makan spaggeti and satu lagi apa ntah...
berbelit lidah nak di sebut..
janji makan masuk perut..






ibu just amik nasi goreng..ada sekali dengan sate..
besar-besar plak tu..sedap...




alhamdulillah dah kenyang..
makanan ini di taja oleh SR...
thanks SR..insyaAllah we come again...







seronok tak...seronok tak??
haha..itu je aktiviti kami di sana..takder benda apa pun...just jln-jln and cari makan....
satu perkara yang suka saye dtg cni..kami suka makan pretzel...lembut and yummy...






assalammualaikum semua...





buat atta sayang..kami tunggu calling pa esok dari KOREA...rindu pa..rindu atta banyak-banyak..MMUAHS...

bowling n game...



masih entry weekend kami yg lepas..hehe..
kan saye dah cakap..nak story yg lepas aje..klu rasa nk update yg terkini saye akan update kan..tapi kena tengok time kan???

macam entry lepas..kisah saidatul berenang..saidatul have fun je..suka sggh budak-budak kalau tengok air..


last week gi alor setar...tujuan nak ambil my sis..tapi kami pulak bertolak awal ke sana...
padahal pukul 3.30 baru dia gerak dari perlis ke alor setar...alang-alang dah bertolak kul 12 lebey..kami lepak-lepak di pacific mall..plan nak main bowling....dah lama tak main..rasa kekok pulak...tapi tryla.janji ada mata pin kan??


ingatkan dapat telur ayam..ada juga mata..45 aje..banding dgn my sis..69..dia mmg pandai main.. kalau ada tournament di jabatan or kawan-kawan ajak..must dia akn join..


gaya tak boleh belah
macam ala-ala pro gitu..
hehe..padahal byk kali jugak masuk longkang..
takpe..asalkan ada pin jatuh..huhu..cayok madihah...






saidatul memang very sporting...superb la sayang...
ibu and maklang main..
masuk longkang ke..
strike ke..
she will clap her hand..haha..cweetla anak dara nih...






sambil main must nak kena bergambar dgn anak ibu..
muka maklong seruis aje..he..he..candid by ibu..sorry no...

actually ambil satu game...saje nak hilangkan kebosanan..
per game : RM5.00 (time weekdays)
RM5.50 (time weekend)
okayla kan...




abis je main..layan si kecik ni pulak..main game di luar..
macam-macam saidatul main..
behave je..tapi muka serius je..
ibu pun join main drift kete..best jgk..tapi tunggang langgang..haha..






bila letey..perut mula rs lapar...
alang-alang nak amik adik di stesen shahab alor setar...
kami pekena makan dulu...
marry brown...

teringat masa sekolah-sekolah dulu..
balik sekolah je must makan di marry brown..
hehe..rindu pulak time sekolah..





otw nak balik sudah..
dah pick up makteh..





tata...titu....titi......






assalammualaikum......

Sunday, January 30, 2011

pool activity...


pukul 6.00 tadi maklang bawa saidatul mandi kolam...
ala..dalam kawasan rumah aje..hehe..nasib owner kasi simen dpn rumah tu..senang nak main dengan saidatul..
ibu join jugak... makda pun ada sekali...hehe..bukan main happy lagi...tp memang kena pantau betul-betul..


pukul enam lebey..baru stop bermain..dah petang kan...tak elok time-time nak maghrib main..


must pakat tak sabar nak tengok saidatul swim kan..
swim ala-ala comel gitu..suka ibu tengok..ajar sekali dah pandai buat sendiri..anak sape ni??
atta lagi expert la berenang..ibu pun boley berenang..tapi kalu letak ibu dalam tempat dalam..alamat..ibu tenggelam dulu la..hehe..


dah..dah...jom kita layan picture and video..hehe...


atta..atta jangan tak tengok moment ni tau...must atta happy sangat-sangat..







video

aksi mereka yg mencuit hati..
siap sampai bersin lagi..
hehe..





bila tengok anak-anak happy..hati ibu pun jadi happy...kan??
riuh je suara dua orang budak nih...makda dah beumur 6 tahun..tahun depan dah 7thn....dah sekolah la..
since makda kecik lagi..mmg sgt close dengan dia..ibarat macam adik sendiri...






makda (wafa amani) with saidatul.....
sggh bekerjasama...




anak atta sangat happy..
senyum selalu yer sayang..





hye atta..maklang and ibu bw saidatul mandi kolam..
kolam dekat aje...







anak dara atta buat aksi kuak lentang..hehe..
pasni ibu ajar cara lain pulak..
gud gal anak ibu..
gud gal anak atta..






video







selamat menonton aksi saidatul..




gud nite atta..
gud nite to all my friend..




assalammualaikum...

Saturday, January 29, 2011

:)


salam sunday semua...:)

title hari ni senyum aje..byk story nak cite..tapi takpela..saye buat one by one...

nak citer semua takut semua pulak boring kan?? almaklumla..kalau tuan empunya blog menaip..sampai terkeluar tajuk..melalut merata...so..apa yg ada dalam kepala otak ni..kita citer dulu..


story semuanya tentang yang lepas-lepas..kami ke Giant....rasa saye..baru kali ke3 tapak kaki saye menjejak ke sana..padahal Giant dekat aje dengan rumah..tapi tak tahu kenapa...hikhik...


alkisah...ayibbbb.....(acehceh..sekali kisah p ramlee pulak)....tujuan ke sana nak cari kete mainan utk saidatul..hehe..dah lama saye nak beli..tapi takut dia tak pandai nak main dgn benda alah tu..last hari tu bila ke rumah my bro..nmpk dia suka sgt dengan mainan kete cousinnya..so..decide nak cari utk saidatul..

survey sana sini..agk expensive..bukan nak berkira..tapi takut dia tak pakai lama..jadi kita beli yang harga below hundred..cari-cari alhamdulillah..dapat jugak yg berkenan di hati..walaupun xnmpk macam utk bby gal..tapi okayla...then sesuai utk badan saidatul yg tinggi tu..





before ke Giant....
dengar azan....
sambut azan dgn berdoa...
bagus anak ibu and atta...







ketika di Giant..

tak main tak sah...
suka sangat dgn mainan bergerak nih..


tapi ada riak muka takut..
riak muka cuak..hehe...
anak ibu kena berani..
kena kuat..





hasil pencarian..
dengan pertolongan maklang and maklong..



maka......................

kami sebulat suara..berkenan dengan style sport camni..
besar..
selesa..
sesuai utk saidatul..

harga murah aje..tak sampai RM60..
brand sweet cherry..
okay kan?? berbaloi..
atta..ni la kete baru saidatul yang ibu cakapkan hari tu..






sangat excited...sampai tak sabar-sabar nak guna.
melompat-lompat..
bila tengok kete mainan baru dia..
happy sangat bila ibu beli utk saidatul..
atta..cantik kan??

nampak tak atta..pasni..jadi rempit dalam rumah la..

asal bangun tido..must akan naik benda alah ni..
hehe..alhamdulillah..ibu dah dapat benda ni..



next month plan nak cari meja n kerusi study for saidatul..hehe...


okay tak atta.?????
please take note...huhu....

Thursday, January 27, 2011

amboi..ngadu apa tu syg...



pot pet..pot pet..pot pet..



amboi...ngadu damba apa la si kecik tu dkt attanya...
sampai ibu tak berkesempatan langsung nak bercakap..
hehe........


tapi...

tak mengapa la..apa yang penting..saidatul happy...atta pun turut happy...
bukan senang nak dengar saidatul ngomel panjang-panjan camtu...hehe..


jom kita layan video nih..
saidatul dengan atta..
even atta tgh sibuk tapi demi utk anak tersayang..dia sanggup lakukan apapun..




video


amboi..panjang lebarnya dia berborak....
ngadu apa sayang?????
siap jerit-jerit lagi...sakit telinga ibu....
ngadu ibu pukul saidatul erk???
hehe....





incik nizam baru sampai bintulu..actually sampai pagi tadi..tapi biasalah..kena uruskan macam-macam benda..jadi petang baru dapat calling-calling..webcam...

jadilah..janji kami dapat tengok muka kesayangan kami berdua...
atta nampak mcm kurus sikit...


aik???


ini tidak adil...camne dengan saye???adoi..nak kurus jugak....




jom kita layan picture pulak...






muka tak puas hati je...
kenapa yang????






atta excited bila tengok anak dara dia boley cakap macam-macam...







atta nampak kurus..
makan tak cukup ke ling??
setahu i...chef di kapal masak sodap-sodap tau...


















aktiviti saidatul hari ini adalah menconteng....
apa yg dia nampak semuanya dia akan conteng..
budak-budak kan..tak faham semua tu...
jadi..terapkan nilai murni dari skrg..insyaAllah bila besar mereka akan jadi org yg berguna...




AMIN.......




gud nite semua.....

Wednesday, January 26, 2011

misz honeyz 1st contest..


big thanks for lia

sudi tag akk untuk join contets ni..
tak reti actually..tapi try jugakla....

nak kena teka harga ni..
rajinnya adik misz honeyz wat contest nih..
sape nak join..tengok di blog miszh0neyz





agak-agak akk....
akk letak harga...

RM125.00







minta maaf ye saper-saper yang saye tak tag...
kalau ada lagi...
saye pasti share dgn sahabat-sahabat....


saye tag utk 2 orang sahaja........












cuba-cubala ye..mana tau..tekaan anda betul.hehe..





da..da....

1st time...

serius tak reti benda-benda alah camni..
bila dapat benda alah ni..macam blurr je...
tapi i try my best to answer the Q..

thanks to noremy
akk akn cuba jawab seboley mungkin..
sggh tak pandai bab ni...
and thanks to mizz nanas.........
even tak kenal...tapi tima kacih banyak-banyak..
sebab anda..adik nor cayang tag kan utk saye..


jomla jawab setakat mana boley jawab ye..
insyaAllah saye akan jujur..



1) apakah status anda ?
saye adalah seorang isteri,zaujah,wife..
isteri kepada siapa..tentula en.Said Nizam...
dah ada anak...bby gal lagi..
nama di beri Saidatul Mardhiah Begum..cedap kan???


2) ceritakan tentang diri anda..
saye seorang hamba Allah yg hina di sisi Allah..
seorang yg happy..sometime boleh jadi marah..
mudah marah n mudah sejuk balik..no worries la ye..
tapi hati tetap baik...
diri saye milik incik nizam...


3) ceritakan tentang blog anda..
Allah....ni yg lemah nih..
blog ni takder paper pun..
banyak dedicate to my lovely husband and my cuttie little princess..
perjalanan hidup kami ber3 yg ada pahit manis,masam kelat..
tapi kami tetap sama-sama tempuhi...
rajin-rajin jengukla my blog ye...



4) apa pendapat anda tentang blog?
pendapat saye...apa erk??
macam-macam boley buat dalam blog ni..
info yg berguna,diary hidup,business..macam-macam...tak tahu nak impress camne..:)
janji bkn yg melanggar etika la..



5) nasihat kepada kawan-kawan yang baru nak buat blog..
ada buruk dan ada baiknya..
so nak buat blog...nawaitu kena betul...ikhlas,jujur,taknak yg jeles-jeles ye...


6) nyatakan keunikkan blog anda..
huhu..semestinya kisah hidup saye as a wife seafarer...
and my little princess...saidatul..



7) sampai bila nak menulis blog dan impian anda dalam dunia blog..
selamanya...andai nyawa saye masih di panjangkan...
impian??
nak husband n anak saye teruskan penulisan blog ini..kalau saye dah xder..



8) tag 5 orang yang nak anda kenal...




nurhani


:syikin







.



Tuesday, January 25, 2011

alhamdulillah dah selesai 1 bab..


pukul 11 pagi tadi ada appointment dengan doc Lim..
doc yg incharge saidatul ketika dulu..(time saidatul br kuar ke dunia ini..)

tapi...
ibu sampai dah pukul duo bolas lebey..hak.hak..janji melayu sll camni..
tapi...
nasib doc ada patient tadi..jadi tak nampak sgt ibu lambat..kan..kan..



before ke hospital metro tadi..ibu sempat main-main air dengan saidatul..hik..hik..
cuci kete sama-sama dengan saidatul..
tapi dia yg basah lebey..main air erk..(puk nih..)










alhamdulillah udah selesai satu bab yang ibu selalu dok harap-harap nih..









SUNTIKAN PNUEMOCOCCAL

sebelum ini asyik tertangguh je..
sejak usia saidatul 4 bulan lebey lagi plan nak buat..
masa tu saidatul kerap tak sihat..
kejap demam, kejap selsema, kejap batuk..

nak ambil suntikan selalunya badan / antibodi kena sihat..
hari ni dah alang-alang dah nampak saidatul cergas..
dah 16 bulan..ibu decide terus ke sana..taknak tangguh-tangguh..


actually suntikan ini memang penting utk anak-anak..tapi serius agak mahal pricenya..
saye faham kalau yg tak berkemampuan..
tapi demi anak..saye sanggup buat apapun demi melihat dia sentiasa sihat..dan sentiasa tersenyum..



jom kita baca info di bawah nih..
apa kebaikan di sebalik pnuemococcal nih..
sharing is caring kan???



APAKAH PENYAKIT PNEUMOKOKUS?

sekumpulan penyakit yg disebabkan oleh sejenis kuman bakteria yang dinamakan Streptococcus pneumonias atau pneumokokus.

Ianya merupakan jangkitan serius yang melibatkan kanak-kanak lebih-lebih lagi mereka yang berusia 2 tahun ke bawah.

Kuman pneumokokus boleh menyebabkan penyakit meningitis (radang selaput otak atau urat saraf tunjang), pneumonia (jangkitan paru-paru), bakteremia (jangkitann darah) dan atitis media (jangkitan telinga tengah, sebahagian dalam gegendang telinga).



APAKAH PENYAKIT-PENYAKIT INI?


1) Jangkitan pada radang selaput otak atau urat saraf tunjang (MENINGITIS)

Meningitis boleh mengakibatkan kecacatan yang serius seperti kurang pendengaran, lumpuh, kerencatan akal dan maut.

Simptom: demam, keletihan, mengantuk ataukelalian, muntah dan kekejangan leher.

2) Jangkitan darah (BAKTEREMIA)

Bakteremia berlaku apabila kuman bakteria memasuki saluran darah mengakibatkan jangkitan darah. Ia boleh membawa ke meningitis.

Simptom: demam, peningkatan kadar pernafasan dan anak meragam.

3) Jangkitan paru-paru (PNEUMONIA)

Simptom : batuk, lesesakan dada, kahak, demam dengan menggigil dan rasa sejuk

4) Jangkitan telinga tengah, sebelah dalam gegendang telinga (OTITIS MEDIA)

Simptom : sakit telinga, demam dan anak kerap menarik telinga




PENYAKIT PNEUMOKOKAL MENGAKIBATKAN?


· Kehilangan pendengaran

· Kerosakan tak

· Kecacatan yang kronik

· Lumpuh

· Kerencatan akal

· Gugup/kesukaran bertutur

· Maut


SIAPAKAH YANG BERISIKO?



· Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah

· Kanak-kanak yang ditempatkan di nurseri atau pusat penjagaan harian

· Kurang daya tahan atau kurang imuniti kepada jangkitan

· Pernah mengalami jangkitan pada telinga tengah, sebelah dalam gegendang telinga

· Terdedah kepada asap rokok

· Kanak-kanak berpenyakit kronik seperti diabetis jantung, paru-paru atau penyakit buah pinggang.




huraian di atas harap kawan-kawan faham ye....semestinya..suntikan ini sangat penting kan??

saya ada terbaca satu blog hamba Allah nih.."beliau ada cakap..tak perlu suntikan ni...abiskan duit je..anak saye tak pernah sakit pun..okay je sampai sekarang.".. anak beliau sudah berumur 2tahun lebey..


terpulang pada diri masing-masing kan?? tapi ada baiknya........

.MENCEGAH ITU LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT KAN??



suntikan pnuemococcal ni ada untuk umur-umur tertentu..setakat yang saye tahu...

ada utk umur bayi bwh 1 tahun : kena 3 dos at age 5or 7 months, 9 months and 12 months. price lebey kurang 215 per dos..klu dah 3 dos try darab ye...cek takder calculator..


Kalau lebih satu tahun, bwh 2 tahun, 2 dos only..

price depend pada klinik kot..yang tu tak tahu pulak..

saidatul tadi just one dos kena 195 RM...doc bg pilihan tadi...nak yang 10 valent or 13 valent..


saye mcm blurr ckit...so saye ask doc..kenapa ada diffrent doc??

doc smiling...actually same aje..tapi the problem is..10 valent from US and 13 valent from europe..

baru saye faham..so i decide to take 10 valent only..end of march datang pulak utk last dos..




so inilah hasil-hasilnya after she kena injection...nangis kejap..terkejut sama..tengok aje doc lelaki terus muka serius je..agaknya anak atta ni anti doc lelaki nih..





before jumpa doctor Lim...





after kena cucuk..masuk je kete..terus..zzzzzzaaaaazzzz....

letey main..

letey kena cucuk..

gud gal bila kena cucuk..






mende apalah di kaki saidatul tu....
bkn ulat tau..plaster doc tempekkan after kena cucuk...
nmpk cantik ja..

then..
doctor bekalkan ubat demam,batuk n selsema..
takut anak dara tu demam...
apapun ibu rasa lega hari ni..
benda alah ni dah settle.
kita wait end of march yee..



undur diri dulu...

wassalam....wbt....

Related Posts with Thumbnails